W czasach PRL galaretki były kupowane na wagę. To był tak ogromny hit, iż brakowało go w sklepach. Wtedy pojawiał się żal i smutek. Chcecie poznać lub przypomnieć sobie ten smak? Teraz możecie takie galaretki przygotować w domu. Przepis jest banalnie prosty.
Wyobraźcie sobie stragany 40 lat temu. W dziale słodyczy były kokosanki, iryski oraz niesamowity blok czekoladowy. Pojawiały się też one – przepyszne galaretki w cukrze. Wszyscy je uwielbiali. Wręcz modlili się, by były dostępne. Łakocie o wszystkich kolorach tęczy miały wielu fanów. Teraz są mniej popularne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wróciły do łask.
Hit PRL w domu. Zróbcie galaretki w cukrze
Wiecie, co jest ogromnym plusem tego przepisu? Ilość składników, bo potrzeba jedynie trzech:
- 3-4 pomarańcze,
- 40 g żelatyny,
- 160 g cukru (czyli jedną szklankę).
Teraz będziecie mieć trochę więcej pracy, ale efekty będą tego warte.
Galaretki (pxfuel)
Sposób wykonania deseru
- Pomarańcze dokładnie umyjcie i przekrójcie na pół. Wyciśnijcie z nich sok. Musi go być naprawdę bardzo dużo. Możecie użyć sokowirówki lub wyciskarki do cytrusów.
- Pozbądźcie się miąższu. Jak to zrobić? Przelejcie i odciśnijcie sok przez gazę. Trochę to zajmie, ale dla takich galaretek trzeba poświęcić czas.
- Do soku pomarańczowego dosypcie na początek 100 gram cukru, a następnie wymieszajcie dokładnie oba składniki. Potem dodajcie żelatynę i ponownie zamieszajcie. Naczynie odstawcie na 15 minut. W tym czasie składniki zaczną gęstnieć.
- Teraz czas na gotowanie. Ustawcie garnek na palniku i włączcie mały ogień. Podgrzewajcie sok pomarańczowy i mieszajcie do momentu, w którym żelatyna i cukier całkowicie się rozpuszczą. Uważajcie, by nie masa na galaretki się nie zagotowała. Wtedy zupełnie nic się nie uda.
- Pomarańczową miksturę przelejcie na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i wstaw na dwie godziny do lodówki.
- Galaretkę pokrójcie. Mogą to być kwadraty, kwiatki, kółka lub choćby księżniczki Disneya. Każdy kawałek obtocz w cukrze. Niech galaretki się nim oblepią. Najlepszy będzie taki o drobnych ziarnach.