Kawior z bakłażana to rodzaj warzywnej pasty, który pochodzi z Kaukazu. Gospodynie przygotowywały ją jako przetwór na zimę, używając też do tego celu cukinii i pomidorów. Polecam zrobić ją także w mniejszej ilości do zjedzenia na kanapkach. Zamknięta w słoiczku z powodzeniem wytrzyma kilka dni w lodówce.
Kawior z bakłażana na kanapki i do obiadu. Wypróbuj przepis na ikrę z bakłażanów. Ten zdrowy wegański kawior możesz jeść codziennie!
Kawior z bakłażana – przepis wegański
Czas przygotowania: 50 minut,
liczba porcji: 1 słoik,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 małe bakłażany, ew. jeden duży,
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
- duży jędrny pomidor,
- duża cebula,
- listki z kilku gałązek bazylii albo natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sok i otarta skórka z całej cytryny,
- łyżeczka brązowego cukru,
- sól i pieprz.
Jak zrobić kawior z bakłażana?
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przekrój bakłażany na podłużne połówki, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Piecz bakłażany przez 25-30 minut, aż będą miękkie, po czym odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie posiekaj cebulę i podsmażaj na patelni przez kilka minut, po czym dodaj pomidora, i podgrzewaj jeszcze 10 min.
- Posiekaj drobno bakłażany najlepiej razem ze skórą, która jest najzdrowsza i całkiem smaczna, choć możesz też ją usunąć.
- Dodaj bakłażana do patelni, dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku, wrzuć zgnieciony czosnek i gotuj mieszając, przez 7-9 minut.
- Na koniec dodaj posiekane zioła. Smacznego!
Do czego pasuje ikra z bakłażana?
Ikra z bakłażana sprawdzi się zamiast masła czy innego smarowidła do pieczywa, a także do naleśników czy jako farsz do roślinnych pierożków. Można też wykorzystać ją jako zdrowy dip bądź sos.
Ikra z pieczonego bakłażana to także świetny dodatek do obiadu, który doda wyjątkowego aromatu daniom z mięsa. Warto podkręcić nim smak pasztetu czy daniom duszonym. To także idealna baza sosu do makaronu i kasz. Można też jednak dodawać go do nich samodzielnie.
Zobacz także: Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta
Po kawior z bakłażana można sięgać codziennie, zwłaszcza, iż jest to bogate źródło cennych związków odżywczych i chroniących przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Obfituje nie tylko w witaminy, m.in. A, C i E, ale także składniki mineralne, przeciwutleniacze i błonnik. Składniki pasty to warzywa typowe dla najzdrowszej na świecie kuchni śródziemnomorskiej. Sam bakłażan jest jednym z najzdrowszych warzyw, które wspomaga trawienie i odchudzanie, a także poprawia stan zdrowia metabolicznego.
Zobacz też przepisy na inne dania z bakłażanem na Stronie Kuchni:
- Pieczony bakłażan na obiad. Przepis z mozzarellą i sosem pomidorowym
- Bakłażany w kuchni. Bakłażan faszerowany to przepis na pyszny obiad
Grill w Twoim domu
- Severin
Severin PG 8541
547,01 zł - Tefal
Tefal GC706D34 OPTIGRILL+ Initial
579,00 zł - Kuvings
Kuvings Multigrill Elektryczny KMG-200B
589,00 zł - De'Longhi
De'Longhi SW12AC.S
249,00 zł - Blaupunkt
Blaupunkt GRT801
256,50 zł - Tefal
Tefal OPTIGRILL+ SNACKING&BAKING GC714834
698,19 zł - Kuvings
Kuvings KMG300E
589,00 zł - De'Longhi
De'Longhi CGH920D
794,13 zł - Zelmer
Zelmer ZPR2000
246,84 zł - MPM
MPM MGR-11M
399,00 zł - Tefal
Tefal Minute GC2050
383,00 zł - Esperanza
Esperanza Provolone EKG007
129,87 zł - De'Longhi
De'Longhi SW12B.BK
169,00 zł - ECG
ECG KG 2033
375,00 zł - Tefal
Tefal Inicio GC241D
259,00 zł - Camry
CAMRY CR 3044 Srebrny
102,00 zł - Tefal
TEFAL GC461B Supergrill XXL
487,00 zł - Heinrich'S
Heinrisch'S HDG 8687
244,00 zł - Tefal
Tefal OptiGrill+ XL GC724D12
899,80 zł - De'Longhi
De'Longhi CGH1012D
699,00 zł