Kawior z bakłażana na kanapki i do obiadu. Wypróbuj przepis na ikrę z bakłażanów. Ten zdrowy wegański kawior możesz jeść codziennie!
stronakuchni.pl 1 rok temu
Kawior z bakłażana to idealny dodatek do kanapek i dań obiadowych. Ta pyszna i sycąca pasta warzywna jest łatwa do przygotowania i niezwykle zdrowa. Choć istnieją wersję ikry z bakłażana z dodatkiem ryb, my polecamy pełne aromatu danie roślinne. Zobacz, jak zrobić kawior z bakłażana – przepis spodoba się osobom, które lubią smakować potrawy wegańskie.Z bakłażana można przygotować pyszną i zdrową przekąskę i dodatek do dań, który sprawdzi się jako rośliny zamiennik ikry rybiej. roxiller/123RF
Kawior z bakłażana to rodzaj warzywnej pasty, który pochodzi z Kaukazu. Gospodynie przygotowywały ją jako przetwór na zimę, używając też do tego celu cukinii i pomidorów. Polecam zrobić ją także w mniejszej ilości do zjedzenia na kanapkach. Zamknięta w słoiczku z powodzeniem wytrzyma kilka dni w lodówce.
Kawior z bakłażana – przepis wegański
Czas przygotowania: 50 minut, liczba porcji: 1 słoik, stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 małe bakłażany, ew. jeden duży,
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
duży jędrny pomidor,
duża cebula,
listki z kilku gałązek bazylii albo natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
sok i otarta skórka z całej cytryny,
łyżeczka brązowego cukru,
sól i pieprz.
Jak zrobić kawior z bakłażana?
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przekrój bakłażany na podłużne połówki, posmaruj delikatnie oliwą z oliwek i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Piecz bakłażany przez 25-30 minut, aż będą miękkie, po czym odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmażaj na patelni przez kilka minut, po czym dodaj pomidora, i podgrzewaj jeszcze 10 min.
Posiekaj drobno bakłażany najlepiej razem ze skórą, która jest najzdrowsza i całkiem smaczna, choć możesz też ją usunąć.
Dodaj bakłażana do patelni, dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku, wrzuć zgnieciony czosnek i gotuj mieszając, przez 7-9 minut.
Na koniec dodaj posiekane zioła. Smacznego!
Do czego pasuje ikra z bakłażana?
Ikra z bakłażana sprawdzi się zamiast masła czy innego smarowidła do pieczywa, a także do naleśników czy jako farsz do roślinnych pierożków. Można też wykorzystać ją jako zdrowy dip bądź sos.
Ikra z pieczonego bakłażana to także świetny dodatek do obiadu, który doda wyjątkowego aromatu daniom z mięsa. Warto podkręcić nim smak pasztetu czy daniom duszonym. To także idealna baza sosu do makaronu i kasz. Można też jednak dodawać go do nich samodzielnie.
Zobacz także: Przepis na sałatkę z bakłażanem, pomidorkami i serem feta
Po kawior z bakłażana można sięgać codziennie, zwłaszcza, iż jest to bogate źródło cennych związków odżywczych i chroniących przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Obfituje nie tylko w witaminy, m.in. A, C i E, ale także składniki mineralne, przeciwutleniacze i błonnik. Składniki pasty to warzywa typowe dla najzdrowszej na świecie kuchni śródziemnomorskiej. Sam bakłażan jest jednym z najzdrowszych warzyw, które wspomaga trawienie i odchudzanie, a także poprawia stan zdrowia metabolicznego.
Zobacz też przepisy na inne dania z bakłażanem na Stronie Kuchni:
Pieczony bakłażan na obiad. Przepis z mozzarellą i sosem pomidorowym
Bakłażany w kuchni. Bakłażan faszerowany to przepis na pyszny obiad