Kawa cold brew, czyli "parzona" na zimno. Wypróbuj przepis na kawę jak z najlepszej kawiarni. Zobacz napoje idealne na letnie orzeźwienie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: gettyimages.com/erndndr


Kawa cold brew to jeden z orzeźwiających napojów na lato. Wysokie temperatury za oknem sprawiają, iż należy się regularnie pić różne napoje. o ile wolicie nie tylko się orzeźwić, ale i nawodnić proponujemy domowe napoje np.: lemoniadę lub mrożoną herbatę. Zobacz przepis na domowe cold brew coffee.

Jak zrobić kawę cold brew?

Adam Laska, współprowadzący kanał Czajnikowy.pl na YouTube, w odcinku „Jak zrobić kawę cold brew?” pokazał przepis na prosty napój kawowy. Zaznaczył, iż przy użyciu niższych temperatur nie wydobędziemy dużych ilości kofeiny ze zmielonych ziaren. Taka sama proporcja kawy do wody (6 g na każde 100 ml wody) przy kawie na ciepło będzie intensywniej smakować niż w przypadku cold brew. Dobrą proporcją będzie użycie 50 g średnio lub grubo zmielonej kawy na 700 ml wody i odstawienie do macerowania na 18 godzin.

- Potrzebujemy zmielonej kawy. Fajnie, żeby była to kawa zmielona w podobny sposób jak do metod przelewowych, troszeczkę grubsze mielenie. Nie tak drobne, jak gotowe w paczkach sklepowych. Potrzebujemy też świeżej wody. Może być to woda, które jest już przefiltrowana. Ważne, aby była czysta. Potrzebny jest też pojemniczek. Ja mam taki, w którym będziecie mogli wszystko obserwować – opowiadał Adam Laska.

Dowiedź się więcej o adekwatnościach kawy cold brew:

Jak zrobić kawę cold brew? Wypróbuj przepis i doceń jej adekwatności zdrowotne!

Kawa cold brew to pyszny napój nie tylko na ciepłe dni. Mała czarna przygotowana z ziaren z dodatkiem zimnej wody ma delikatny smak, pozbawiony intensywnej kwasowości i goryczy, ale wciąż świetnie…

Anna Rokicka-Żuk

Następnie polecił, aby takie naczynie wstawić do lodówki na 10-12 godzin. Użycie niskiej temperatury musi być zrekompensowane długim czasem macerowania kawy w wodzie. Po tym czasie należy odcedzić napar, aby fusy zostały oddzielone od gotowego napoju.

Kawosze nie wyobrażają sobie dnia bez porcji ulubionego napoju, choćby gdy za oknem temperatury są powyżej 30 stopni Celsjusza. Wtedy można skorzystać z kawy na zimno. Wtedy świetnie sprawdzają się:

  • frappé, czyli mrożone kawy podawane z kostkami lodu,
  • tonic espresso

Zobacz również, jak zrobić bubble tea w domu.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, iż należy na bieżąco zapobiegać odwodnieniu. Woda jest ciągle przetwarzana przez organizm człowieka i nie można jej zgromadzić na zapas. Przy tym nawadniać należy się przez częste picie małych łyków wody. W artykule Damiana Parola, specjalisty nauk o zdrowiu, wskazana została zasada, iż na każdą kalorię w diecie powinien przypadać 1 ml wody (np. 2000 kcal to 2 litry wody). Aby picie płynów było bardziej urozmaicone, można skorzystać z wody smakowej lub domowej lemoniady.

Zobacz, jak zrobić kawę cold brew

Herbaty na zimno

Cold brew to uniwersalna metoda, którą można stosować także do zrobienia herbaty lub naparów ziołowych. o ile w szafkach kuchennych zalegają wam mieszanki ziołowe, herbaty aromatyzowane lub suszone kwiaty, to „parzenie” na zimno będzie znakomitym wyborem. Postępujemy podobnie jak z kawą. Na litr wody wystarczy około 20-30 g wybranego suszu herbacianego lub ziołowego. Dzięki temu można cieszyć się orzeźwiającym napojem na lato. Znakomicie smakują też napoje na bazie zielonej herbaty matcha. Warto je zrobić także jako matcha latte.

W naszej galerii zebraliśmy różne orzeźwiające napoje na lato

Lemoniada na lato

W upalne dni warto też sięgać po lemoniady z dodatkiem soczystych owoców. Na przykład lemoniada ze zmiksowanym arbuzem albo lemoniada z kawałkami truskawek dostarczy upragnionego orzeźwienia. Warto też sięgnąć po kostki lodu z zamrożonymi owocami jagodowymi. Tak podane lemoniady będą wyglądały atrakcyjnie na przyjęciu.

Koktajle pełne witamin

Gdy żar leje się z nieba, wiele osób nie myśli choćby o jedzeniu. Aby jednocześnie zjeść porcję warzyw, owoców i dostarczyć sobie ochłody, można sięgnąć po koktajle na bazie zimnych jogurtów. W szybki sposób można dostarczyć sobie orzeźwienia i potrzebnych kalorii. Aby koktajl mógł być jednocześnie potraktowany jako zdrowa przekąska, do blendera można wrzucić ugotowane płatki owsiane lub kaszę jaglaną. Taki koktajl będzie świetnym źródłem błonnika.

Kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Wypróbuj przepis n...

+9 Zobacz galerię

Źródło:

  • Nawodnienie w diecie sportowca – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału