Trwa nabór do drugiej edycji konkursu Katowice na talerzu 2025. Lokale gastronomiczne z całego miasta mogą zgłaszać swoje popisowe dania do 15 listopada. W ubiegłym roku w rywalizacji wzięło udział aż 47 restauracji, piekarni i lodziarni. Teraz organizatorzy liczą na jeszcze większy apetyt Katowic na dobre jedzenie.
Katowice na talerzu 2025 – druga edycja konkursu dla smakoszy
Katowice ponownie stają się kulinarną stolicą regionu. Wystartowała druga edycja konkursu Katowice na talerzu 2025, który ma na celu promocję lokalnej gastronomii i pokazanie bogactwa smaków stolicy Śląska.
– Chcąc docenić wysiłki naszych restauratorów, w ubiegłym roku po raz pierwszy uruchomiliśmy projekt Katowice na talerzu. Odzew przekroczył nasze oczekiwania – do konkursu zgłosiło się 47 lokali z Katowic – przypomina prezydent miasta Marcin Krupa.
Jak dodaje, to nie tylko rywalizacja, ale i kulinarna przygoda dla mieszkańców:
– Konkurs to okazja do poszukiwania nowych smaków. Goście odwiedzający katowickie restauracje mogą głosować na najlepsze w ich ocenie potrawy – mówi prezydent.
Promocja lokalnej gastronomii
W konkursie Katowice na talerzu 2025 mogą wziąć udział restauracje, kawiarnie, piekarnie, lodziarnie i inne lokale gastronomiczne z Katowic – bez względu na profil kuchni.
Organizatorami wydarzenia są Miasto Katowice oraz katowicki restaurator Tomasz Czypionka, który podkreśla, iż to projekt z pasji do jedzenia:
– Chcemy pokazać Katowice jako miejsce, które oferuje szeroką paletę smaków – od kuchni polskiej po orientalną. A dla restauratorów to świetna okazja, by pochwalić się swoimi osiągnięciami – mówi Czypionka.
Udział w konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 listopada 2025
Każdy lokal może zgłosić po jednym daniu lub produkcie w każdej z czterech kategorii:
- przystawka,
- danie główne,
- deser,
- wyrób rzemieślniczy (np. chleb, lody, kiełbasa, konfitury).
Jak będzie przebiegać rywalizacja?
Od końca listopada do lutego potrawy będą oceniane dwutorowo – przez internautów w głosowaniu online oraz przez niezależną kapitułę ekspertów.
W grudniu, ze względu na świąteczne natężenie pracy w gastronomii, prace jury zostaną wstrzymane. Oceny zostaną wznowione w styczniu i lutym.
Na podstawie wyników powstanie Przewodnik Kulinarny „Katowice na talerzu 2026”, w którym znajdą się wszystkie zgłoszone lokale. Jego premiera odbędzie się podczas gali finałowej w marcu 2026 roku, kiedy zostaną wręczone nagrody i statuetki dla zwycięzców.
Sukces pierwszej edycji
Pierwsza edycja pokazała, iż Katowice mają apetyt na kulinarne emocje. W ubiegłym roku nagrodzono m.in. restaurację PLACEK – miejsce bez pszenicy i cukru za żurek kasztanowo-ryżowy i chleb gryczany, Alahamorę za bajgla Hagriwalda oraz U Kelnerów za gicz cielęcą i pralinę cytrynową.
W jury zasiedli praktycy gastronomii, którzy oceniali smak, kompozycję i oryginalność dań. To właśnie oni wyłonili zwycięzców w czterech głównych kategoriach – od przystawek po wyroby rzemieślnicze.