W Polsce od lat porównuje się zwykle dwa majonezy popularnych marek. To oczywiście Kielecki i Winiary. A jak na ich tle wypada konkurencja? W teście Katarzyny Bosackiej znalazły się także produkty marek: Motyl, Roleski, Mosso, Hellmann's.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez:
Wielki Test majonezów Bosackiej
Jako pierwszy przeanalizowany został majonez stołowy marki Motyl. Znajduje się w nim między innymi skrobia modyfikowana, guma ksantanowa, regulatory kwasowości. Najbardziej kontrowersyjny składnik zdaniem dziennikarki to sól wapniowo-disodowa EDTA. - W nadmiarze może zaburzać gospodarkę mineralną w naszym organizmie - zaznaczyła Bosacka.
Kolejny majonez to produkt marki Roleski. Skład ma bardzo podobny do poprzedniego. Nieco lepsze składniki zdaniem dziennikarki ma natomiast majonez napoleoński Mosso. Żółtka stanowią 6 procent. - Z zagęstników jest guma ksantanowa - informuje Bosacka.
Najlepiej na tle analizowanych do tej pory produktów wypada majonez Hellmann's. Mimo iż żółtka stanowią tylko 3 procent, lista składników jest dosyć krótka, co jak podkreśla dziennikarka, jest sporym plusem.
Winiary kontra Kielecki. Który jest lepszy zdaniem Bosackiej?
Na koniec testu Bosacka przygotowała porównanie dwóch najpopularniejszych majonezów w naszym kraju. Majonez Winiary ma dosyć dobry skład. Żółtko to 6 procent produktu. W tej kwestii wyprzedza go jednak majonez Kielecki. Żółtko stanowi 7 procent produktu.
- Majonez Winiary jest słodszy, Kielecki jest bardziej wytrawny - mówi dziennikarka. - Ale ze względu na skład zdecydowanym zwycięzcą rankingu jest majonez Kielecki. Król może być tylko jeden - dodaje, kończąc swój film. Który majonez jest waszym zdaniem najlepszy? Zachęcamy do udziału w naszej sondzie.