Szparagi to pyszne sezonowe warzywo, więc nie warto zwlekać. Wciąż nie jest jednak zbyt popularne, więc wiele osób obawia się zarówno zakupu, jak i przygotowania. Katarzyna Bosacka zdradza, czym kierować się w sklepie, by wybrać te najlepsze.
Szparagi to fantastyczne źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E zawarte w szparagach poprawiają z kolei kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Są również bogate w wapń i fosfor, które odpowiedzialne są za wzmocnienie kości oraz zębów.
Szparagi – jak wybrać najlepszy pęczek? Katarzyna Bosacka zdradza
Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która od lat doradza Polakom w kwestii zakupów i odżywiania. Tym razem podzieliła się trikiem na to, jak kupować szparagi, by były świeże, sprężyste i obłędnie smaczne w przygotowaniu.
Lubicie szparagi? Sezon na nie właśnie trwa, a wiadomo, iż jedzenie sezonowe jest dla nas niesamowicie zdrowe i wartościowe!
– zachęca Katarzyna Bosacka w filmie opublikowanym na TikToku.
Jak kupować szparagi? Katarzyna Bosacka radzi. Fot. Pixabay
Sprawdź również: Ogórki małosolne w mniej niż 5 godzin. Szybsza metoda nie istnieje
Zastrzegła, iż przede wszystkim należy zwracać uwagę na to, czy warzywa zawarte w pęczku są jędrne. Już w sklepie powinniśmy wziąć je w rękę, dotknąć i powąchać. Kiedy są świeże, będą pachnieć ładnie. Ważne jest również, by sprawdzić, czy nie ma na nich pleśni. Gdy już dotrzemy do domu i przełamiemy szparagi na pół, warzywa powinny strzelać sokiem, jeżeli są idealnie świeże.
@katarzyna_bosacka Lubicie szparagi? Sezon na nie właśnie trwa a wiadomo, iż jedzenie sezonowe jest dla nas niesamowicie zdrowe i wartościowe! Szparagi zawierają sporo witaminy K i kwasu foliowego, do tego witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B Są również źródłem cynku, selenu, mierzi, fosforu czy manganu samo zdrowie! Tylko jak je kupować? Które wybieracie? Jak reanimować te, które już trochę zwiędły? Obejrzyjcie najnowszą rolkę 🫛 #szparagi #jakkupowacszparagi #sezonnaszparagi #sezonowewarzywa ♬ Food – eas RattaJak gotować? Białe i zielone różnią się przygotowaniem
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy, iż dokładnie je umyjemy, a następnie odetniemy zdrętwiałe końcówki. Następnie wstawiamy je pionowo do garnka oraz dodajemy łyżeczkę soli, cukru i odrobinę masła. Gotujemy przez około trzy-cztery minuty.
Przygotowanie białych szparagów jest nieco bardziej czasochłonne. Powinniśmy obrać je z włókien – robiąc to od główki ku końcowi, a następnie obciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi białe gotujemy w garnku pionowo przez około siedem-osiem minut z łyżeczką cukru, soli oraz odrobiną masła – podobnie jak zielone.
Katarzyna Bosacka radzi. Fot. Pixabay
Szukasz pomysłu na szparagi? Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej to efektowna i szybka przekąska na grilla