Katarzyna Bosacka gotuje za 5 złotych na osobę. Przepis na indyka stir fry. Zobacz inspirację kuchnią chińską

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf.com/rez_art (zdjęcie ilustracyjne)/Wojciech Wojtkielewicz/archiwum PolskaPress/Kurier Poranny/Gazeta Współczesna


Katarzyna Bosacka, kolejny raz pokazała, iż można ugotować tanio i smacznie pożywny obiad dla rodziny. Znana dziennikarka, promotorka oszczędnego gotowania i autorka kanału „EkoBosacka” na Youtube, tym razem przedstawiła przepis zaczerpnięty od jej najstarszego syna, Janka. Zobacz, jak zrobić indyka stir fry na obiad. Mniej niż 5 złotych na osobę.

Czym jest metoda stir fry?

Sposób przygotowania jedzenia metodą stir fry pochodzi z Chin. Nazwa odnosi się do jednoczesnego potrząsania i smażenia składników w woku lub głębokiej patelni. Uważa się, iż metoda stir-fry jest zdrowa, bo nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Warzywa, mięso wieprzowe, wołowina i ryby są delikatnie wymieszane w oleju, a przez to, iż składniki są w ruchu, to można je równomiernie usmażyć. Nazwa stir fry określała chińską metodę chao. Określenie weszło do języka angielskiego w latach 40.XX wieku, wraz z pojawieniem się książki „How to Cook and Eat in Chinese” napisanej przez Buwei Yang Chao.

Katarzyna Bosacka rezygnuje z przetworzonej żywności. Oto 9. znanych produktów

Katarzyna Bosacka pokazała, z jakich żywności należy zrezygnować, aby cieszyć się lepszym zdrowiem. Znana dziennikarka, prezenterka, autorka książek i promotorka wiedzy o zdrowym i gospodarnym…

Anna Daniluk

Katarzyna Bosacka serwuje indyka stir fry

Znana edukatorka w dziedzinie oszczędnego gotowania, tym razem podzieliła się przepisem wziętym od swojego najstarszego syna. Bosacka stwierdziła, iż jest to jego popisowa potrawa. Syn dziennikarki nie chciał gotować na wizji, ale pozwolił zaprezentować jego danie szerszemu gronu.

Katarzyna Bosacka danie oparła na makaronie ryżowym, który wcześniej namoczyła i odsączyła. Dodała, iż ten makaron jest najdroższym składnikiem tego dania. Podpowiedziała, iż warto szukać w sklepach i sklepach internetowych makaronu ryżowego, który będzie kosztował mniej niż 20 złotych za kilogram. Aby zmieścić się w budżecie, drogi olej sezamowy zastąpiła olejem rzepakowym.

- Czy można zjeść tanio i oryginalnie? Czy da się przygotować posiłek za mniej niż 5 zł na osobę, który w restauracji kosztowałby kilkadziesiąt złotych? Dziś szybki i pyszny indyk stir fry, za którym wszyscy przepadamy! – pisała na swoim profilu na Instagramie.

Idź do oryginalnego materiału