Kaszotto wege

dietetykaga.pl 2 lat temu
Kaszotto wege to propozycja dla tych, co cenią wartości odżywcze kaszy i lubią warzywa. To propozycja na lekki obiad lub kolację, którą możemy zaserwować swoim domownikom lub gościom zamiast wegetariańskiego risotta lub warzywnego risotta bez mięsa. Połączenie cukinii, selera, marchewki oraz cebuli i czosnku z olejem rzepakowym z kaszą, posypane pestkami dyni. Bogactwo witaminy C, cynku, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, więc warto się skusić.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża cukinia
  • pół selera
  • 2 duże marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g kaszy u mnie jęczmiennej
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa drobno posiekać lub pokroić nożem, a następnie podsmażyć na oleju kilka minut od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło.
  2. Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu.
  3. Doprawić warzywa według smaku.
  4. Kłaść na talerz gałkę kaszy i do tego przygotowane warzywa.
  5. Całość posypać pestkami dyni.

Całość ma 788kcal, 20g białka, 122g węglowodanów, 30g tłuszczu, 14g błonnika.

Porcja: 394kcal, 10g białka, 111g węglowodanów, 15g tłuszczu, 7g błonnika.

Idź do oryginalnego materiału