Kaszotto
wege to propozycja dla tych, co cenią wartości odżywcze kaszy i lubią warzywa. To propozycja na lekki obiad lub kolację, którą możemy zaserwować swoim domownikom lub gościom zamiast wegetariańskiego risotta lub warzywnego risotta bez mięsa. Połączenie cukinii, selera, marchewki oraz cebuli i czosnku z olejem rzepakowym z kaszą, posypane pestkami dyni. Bogactwo witaminy C, cynku, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, więc warto się skusić.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża cukinia
- pół selera
- 2 duże marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g kaszy u mnie jęczmiennej
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa drobno posiekać lub pokroić nożem, a następnie podsmażyć na oleju kilka minut od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło.
- Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu.
- Doprawić warzywa według smaku.
- Kłaść na talerz gałkę kaszy i do tego przygotowane warzywa.
- Całość posypać pestkami dyni.
Całość ma 788kcal, 20g białka, 122g węglowodanów, 30g tłuszczu, 14g błonnika.
Porcja: 394kcal, 10g białka, 111g węglowodanów, 15g tłuszczu, 7g błonnika.