Kaszanka z wątróbką i tatar wołowy

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kaszanka z wątróbką i tatar wołowy


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

11.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Angelika Rejnowicz – Radio Kielce

Kaszanka z wątróbką i tatar wołowy

Tatar wołowy

Składniki: (4 porcje)

Polędwica wołowa 400 gram

Cebula 40 gram

Korniszony 40 gram

Borowiki marynowane 40 gram

Kapary 40 gram

Musztarda 1 duża łyżka

Żółtka 4 sztuki

Olej 2-3 łyżki

Sól i pieprz

Sposób wykonania:

Polędwicę czyścimy i drobno siekamy. Korniszony, cebulę, borowiki i kapary kroimy w drobną kostkę. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę, olej, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Serwujemy z żółtkiem.

Kaszanka z wątróbką

Składniki: (4 porcje)

Kaszanka jęczmienna 0,5 kg

Wątróbka drobiowa 150 gram

Słonina 100 gram

Cebula prażona (do smaku)

Boczek w plastrach -300 gram

Bagietka

Sposób wykonania:

Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przez cały czas smażymy. Wątróbką czyścimy i dodajemy do cebuli ze słoniną . Podsmażamy przez 2-3 minuty. Kaszankę kroimy w plastry i przekładamy na patelnię. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni podsmażamy boczek, gdy jest gotowy zdejmujemy z patelni. Bagietkę kroimy i podsmażamy na tłuszczu, który został nam po boczku.

Kaszankę podajemy na grzance , wierzch dekorujemy plastrem boczku.

Smacznego!

Wykonanie: Mirosław Ciołak


Idź do oryginalnego materiału