Kaszanka z grilla w papilotach to przepis, którym zachwycisz swoich gości. Kaszanka z jabłkami i śliwkami to hit tego sezonu.
Uwielbiam kaszankę z grilla – ruszt wydobywa z niej wszystko to, co najlepsze. Chociaż na początku moi bliscy krzywili się na słowo „kaszanka”, to po spróbowaniu tego przepisu gwałtownie zmienili zdanie. Pieczona kaszanka świetnie komponuje się ze słodyczą suszonych śliwek i jabłka. Majeranek, czosnek oraz cebula przełamują całość i sprawiają, iż danie nie jest za słodkie. To prawdziwy raj na talerzu dla wszystkich miłośnika dobrego grillowania.
Kaszanka z grilla w papilotach
Składniki:
- 500 g kaszanki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 60 g suszonych śliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Kaszanki delikatnie nacinam i usuwam otaczające je jelito.
- Przekładam do miski i rozgniatam przy pomocy widelca lub łyżki.
- Do kaszankowej masy dodaję pokrojone w niedużą kostkę jabłko wraz ze skórką, cebulę oraz suszone śliwki. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności
- Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiam suszonym majerankiem, pieprzem oraz solą.
- Na kawałek papieru do pieczenia wykładam porcję kaszanki, zawijam w cukierek, a następnie owijam powstały kształt folią aluminiową.
Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności
- Papiloty wrzucam na rozgrzany grill i piekę przez 30 minut. Dzięki temu masa przejdzie aromatem.
Kaszanka w papilotach- Pyszności
- Upieczoną kaszankę przekładam na talerz i ostrożnie rozwijam folię i papier do pieczenia. Dekoruję posiekanym szczypiorkiem i podaję na ciepło. Świetnie smakuje ze świeżą bułką lub podpieczoną na ruszcie kromką chleba.
Smacznego!Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności