Kaszanka Ewy Wachowicz z grilla zawsze wychodzi pyszna. Dodaje do niej dwa interesujące składniki

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kaszanka - Pyszności; źródło: Adobe


Kaszanka jest obowiązkowym punktem w menu wielu przyjęć w ogrodzie. Choć to tanie i banalnie proste danie, uwielbiają je chyba wszyscy. Co ciekawe, można je uszlachetnić dodając dwa składniki. To dzięki nim kaszanka Ewy Wachowicz smakuje obłędnie. Poznajcie jej recepturę.

Smak i zapach grillowanej kaszanki jest nie do podrobienia. Niektórzy pieką ją bezpośrednio na ruszcie, ale ponieważ ma tendencje do rozpadania się, lepiej zawinąć ją w folię lub użyć przeznaczonych do grillowania tacek.

Bywa, iż pieczemy ją z cebulą lub jabłkami. Obie metody gwarantują kulinarny sukces. Jednak Ewa Wachowicz ma własny patent na przygotowanie pieczonej kaszanki. Uwierzcie, jej pomysł jest wart sprawdzenia. Przepis jest banalnie prosty, a danie wyjdzie obłędnie pyszne.

Kaszanka Ewy Wachowicz, fot. Adobe Stock

Kaszanka Ewy Wachowicz – przepis

Składniki:

  • 4 kaszanki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, przekrój na połowę, pokrój w półtalarki. Zeszklij je na patelni ze średnio rozgrzanym tłuszczem.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij i dość drobno posiekaj. Połowę ułóż na aluminiowej tacce. Wyłóż na nią kaszanki i przykryj resztą kapusty. Na koniec posyp danie zeszkloną cebulą.
  3. Tackę z kaszanką dokładnie zawiń w folię aluminiową. Kaszankę z kiszoną kapustą i cebulą połóż na gorącym ruszcie grilla i piecz ok. 30 minut.
    Uwaga, w połowie czasu pieczenia obróć całość na drugą stronę.

Sprawdź również przepis na krem z pieczonych pomidorów:

Idź do oryginalnego materiału