Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka

trzecitalerz.blogspot.com 3 dni temu
Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wólka Tanewska, gmina Ulanów, powiat niżański

Kasza jęczmienna ze śliwkami jest popularnym wigilijnym daniem na Podkarpaciu, szczególnie w jego południowej części. Na północy województwa, w okolicach Sanu, w wigilijny wieczór podaje się podobne danie z kaszy i śliwek. Jego bazą jednak jest kasza jaglana gotowana na mleku, a nie jęczmienna, co znacząco zmienia smak dania. Przyznam się, iż choć nie ugotowałam kaszy na sypko (nie powstrzymałam się przed mieszaniem w obawie przed przypaleniem kaszy), to danie szczególnie przypadło mi do gustu. Może to dlatego, iż też jestem z północy regionu, a tutaj ta kasza była bardziej popularna, np. jako farsz do pierogów czy choćby gołąbków? Niemniej zapewniam, że lekko słona kasza jaglana ugotowana na mleku, która czerpie słodycz jedynie z suszonych śliwek i rodzynek, to danie warte miejsca na świątecznych stołach i mam nadzieję, iż nie zostanie zapomniane. Dziękuję Małgorzacie, iż zechciała podzielić się ze mną tym przepisem :)

Kasza jaglana ze śliwkami i rodzynkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na dużą salaterkę (jak na zdjęciach):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • kilka suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek

Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż zmiękną. Odcedzamy je. jeżeli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Mleko solimy i zagotowujemy. Wsypujemy do niego opłukaną kaszę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 15-20 minut (kasza mieszana będzie miała zwartą konsystencję). Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, śliwki i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby kasza napęczniała, ale nie wystygła.

Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Idź do oryginalnego materiału