Jak zrobić gryczankę?
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną niepaloną należy wsypać do sitka i opłukać pod bieżącą wodą.
- Następnie należy umieścić w garnku o grubym dnie i zalać 100 ml wody. Całość należy gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- W tym czasie należy pokroić na plastry suszone owoce.
- Następnie należy dolać pozostałe 100 ml wody i mleko kokosowe. Po chwili należy dodać zmielone siemię lniane i posiekane suszone owoce.
- Całość należy zagotować przez 5 minut. Cały czas mieszając, żeby gryczanka nie przywarła do dna.
- Na koniec należy dodać sól i cynamon.
- Gotową gryczankę należy rozłożyć do miseczek i ozdobić na wierzchu pokrojonym w plasterki bananem i pestkami granatu. Można też posypać wierzch mielonym siemieniem lnianym.
- Kasza gryczana na słodko jest gotowa do podania.
Sprawdź także: Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i warzywami korzeniowymi. Przepis na apetyczną kaszę gryczaną. Idealne danie dla oszczędnych
Gryczanka na mleku
Na diecie wegańskiej można skorzystać z różnego rodzaju napojów roślinnych. Znakomicie smakuje kasza gryczana ugotowana na mleku owsianym lub migdałowym. Można także skorzystać z tradycyjnego mleka od krowy lub kozy. Wcześniej można kaszę zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki. W ten sposób powstanie nocna owsianka.
Zobacz także: Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i bananem. To danie dodaje energii
Dodatki do kaszy gryczanej białej
Do gryczanki można używać różnych składników. Szczególnie zachęcamy do użycia posiekanych orzechów włoskich, podprażonych orzechów laskowych, suszone owoce żurawiny, suszoną śliwkę albo wsypania łyżeczki gorzkiego kakao. interesująca w smaku jest także gryczanka z masłem orzechowym.
Sprawdź także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: