Karpatka – przepis na tradycyjne ciasto
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Liczba porcji: na 1 dużą blachę
Składniki:
Ciasto parzone na karpatkę:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 5 jajek,
- 250 ml wody,
- 3 g soli.
Krem do karpatki:
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 250 g masła,
- 250 ml śmietanki 30%.
Zobacz także: Ciasto zemsta teściowej zaskoczy gości. Przepis na obłędne ciasto z kremem i wiśniami nie tylko dla teściowej. To naprawdę słodki wypiek
Jak zrobić karpatkę?
Przygotowanie:
- Na początku należy zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
- Do wrzątku należy dosypać przesianą mąkę i szybkim ruchem ucierać do uzyskania jednolitej masy.
- Gdy będzie odstawać od garnka trzeba je odstawić do ostudzenia.
- Do jeszcze ciepłego ciasta należy dodać do niego po jednym jajku i dalej ucierać.
- Tak powstałe ciasto ptysiowe należy rozsmarować na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia na grubość około 5 milimetrów.
- Ciasto na karpatkę trzeba piec przez około 10-15 minut w temperaturze 200° Celsjusza.
- W tym czasie należy zrobić krem do karpatki.
- Żółtka należy utrzeć z cukrem, a śmietankę zagotować.
- Podgrzaną śmietankę trzeba dolać do żółtek ubitych na kogel-mogel.
- Należy cały czas mieszać, aby nie dopuścić do powstania grudek.
- Naczynie z masą budyniową należy ustawić na kąpieli wodnej i ubijać mikserem, aż zacznie gęstnieć.
- Gotową masę do karpatki należy zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło należy utrzeć na krem i dodać do masy budyniowej.
- Jeden blat wystudzonego ciasta parzonego należy posmarować masą budyniową i przykryć drugim płatem.
- Karpatka powinna być posypana po wierzchu cukrem pudrem i pokrojona na równe kwadraty.
- Gotowa karpatka powinna być trzymana w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Krem waniliowy do karpatki
Opcjonalnie do kremu można dodać ziarenka z laski wanilii albo zamienić część cukru na rzecz cukru waniliowego. Do kremu można też użyć łyżeczki ekstraktu waniliowego, który podbije smak karpatki. o ile obawiacie się robić krem karpatkowy od zera, to możecie ułatwić sobie pracę, korzystając z dwóch opakowań budyniu. Należy tylko dać mniej mleka, niż wskazano na opakowaniu. Następnie do ostudzonego budyniu należy dodać miękkie masło. Tak przygotowany krem z pewnością się nie zwarzy.
Zobacz także: Delikatne ptysie na karnawał. Przepis na rozpływający się w ustach deser z ciasta parzonego. Najważniejszy jest jeden składnik
Karpatka z ciastem kruchym
Warto wiedzieć, iż wersja klasyczna karpatki przygotowywana jest na spodzie z ciasta kruchego, a na wierzchu kładzie się ciasto parzone. Wersja karpatki wykonywana w całości z ciasta parzonego ma przyspieszyć pracę nad wypiekiem, a także ułatwić zadanie miłośnikom domowego pieczenia ciast. Na święta Bożego Narodzenia warto rozłożyć sobie pracę. Ciasto na karpatkę można upiec choćby 2 dni wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Następnie można je przełożyć kremem śmietankowym.
Pofalowane ciasto na karpatkę
Wielu osobom zależy, aby na wierzchu ciasta powstały charakterystyczne fale, które mają kojarzyć się z górami Karpatami, od których najprawdopodobniej wypiek wziął nazwę. Aby na cieście powstały pagórki należy skropić jego wierzch wodą.
Dżem do karpatki
W starszych książkach kucharskich poświęconych cukiernictwu poleca się posmarowanie kruchego spodu kwaśnym dżemem lub konfiturą. Szczególnie zwraca się uwagę na konfiturę malinową lub wiśniową. Dopiero na nią wykłada się masę budyniową.
Zobacz także: Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. Pyszne eklerki z kremem budyniowym i czekoladą
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: