Karolina Szostak, znana prezenterka i dziennikarka sportowa, zachwyciła kilka lat temu swoją spektakularną metamorfozą i uniknęła efektu jojo. Gwiazda wciąż pilnuje swojej diety. Zdradziła, iż korzysta z cateringów dietetycznych i chętnie pokazuje w mediach społecznościowych, jak wyglądają jej posiłki.
W 2014 roku Karolina Szostak wystąpiła w „Tańcu z gwiazdami”. Wówczas tabloidy donosiły, iż dziennikarka jest jedną z „pełniejszych” uczestniczek tanecznego show. W trakcie intensywnych treningów Karolina Szostak zrzuciła kilka kilogramów, wciąż jednak mogła pochwalić się krągłościami.
Jestem taka, bo mam Hashimoto, czyli niedoczynność tarczycy, i choroba powoduje, iż mój metabolizm jest słaby. Wiele kobiet się z tym zmaga. Hashimoto wymaga szczególnego traktowania. Niezwykle istotny jest ruch
– wyznała Karolina Szostak w jednym z wywiadów.
Jak schudła Karolina Szostak?
Dziennikarka przyznała także, iż w ciągu swojego życia stosowała wiele równych diet odchudzających, jednak kończyły się one zwykle efektem jojo. Mimo to kolejny raz zdecydowała się na walkę z kilogramami. Pod okiem specjalistów od zdrowego odżywiania rozpoczęła kurację oczyszczającą organizm. Efekty okazały się spektakularne.
Tajemnicą metamorfozy Karoliny Szostak okazał się tzn. post Dąbrowskiej, czyli program dietetyczny opracowany przez polską lekarkę Ewę Dąbrowską. Dr Ewa Dąbrowska od lat 90. XX wieku zaleca regularne posty warzywno-owocowe, które mają na celu oczyszczenie organizmu, zwalczanie chorób autoimmunologicznych, schorzeń układu krążenia, a choćby nowotworów. Efektem ubocznym tej diety jest chudnięcie.
Post Dąbrowskiej – na czym polega?
Pierwszym etapem tzw. diety Dąbrowskiej jest głodówka, która może trwać maksymalnie 42 dni. Dozwolone jest wówczas tylko jedzenie warzyw i owoców o niskiej zawartości skrobi oraz cukru, czyli np. marchewki, buraka, brokuła, cebuli, sałaty, kabaczka, ogórka, pomidora, papryki, jabłek, jagód, cytryn czy grejpfrutów. Można je spożywać w dowolnej ilości oraz formie: na surowo, po ugotowaniu czy zmiksowaniu. W trakcie kuracji należy pić 2-3 litry płynów, przede wszystkim wody (koniecznie niskozmineralizowanej), ale też soków, koktajli czy herbat ziołowych.
Drugim etapem jest wychodzenie z postu. Podstawą diety powinny być przez cały czas warzywa i owoce, ale można sięgać również po pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory mleczne czy orzechy. Należy natomiast unikać żywności wysoko przetworzonej, słodyczy, słonych przekąsek, wyrobów z białej mąki, mięsa, napojów gazowanych, alkoholu, kawy i herbaty.
Takie nawyki żywieniowe powinny zostać z nami do końca życia. Głodówkę warto powtarzać przynajmniej raz w roku. Karolina Szostak stara się realizować ten warunek. Dziennikarka regularnie korzysta również z tzw. diety pudełkowej. Gwiazda podkreśla także znaczenie aktywności fizycznej, bez której trudno schudnąć oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Dlatego dziennikarka często bywa na siłowni.
Zajrzyj na nasz kanał YouTube, znajdziesz tam przepis na bananową krówkę bez pieczenia.