Pączki hiszpańskie – przepis na gniazdka
Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- 250 ml wody,
- 3 g soli,
- 400 – 600 ml oleju do smażenia.
Jak zrobić pączki hiszpańskie?
Przygotowanie:
- Na początku ze składników należy utrzeć tradycyjne ciasto ptysiowe.
- Ciasto należy umieścić w rękawie cukierniczym albo woreczku foliowym z odkrojonym rogiem. Następnie wyciskać na papierze do pieczenia długie wałki. Warto podzielić papier do pieczenia na kwadraty 9 × 9, aby ułatwić sobie transport pączków hiszpańskich do garnka.
- W garnku o grubym dnie należy rozgrzać olej do 170° Celsjusza.
- Pączki należy umieścić w garnku papierem do góry, po chwili sam odchodzi. Należy je smażyć po kolei przez około 3-4 minuty, aż będą złoto-brązowe.
- Gotowe gniazdka należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
- Na koniec pączki hiszpańskie można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Gniazdka z piekarnika
Z tego ciasta można zrobić też ptysiowe obwarzanki. Zamiast smażyć gniazdka, można wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza i piec przez około 15-20 minut. W taki sam sposób piecze się domowe eklerki, ptysie i karpatkę.
Pączki hiszpańskie z migdałami
Ciasto na pączki hiszpańskie można także podrasować dodatkiem migdałów. Wystarczy 100 g orzechów sparzyć, zdjąć z nich skórkę i drobno posiekać. Następnie należy wymieszać je z dwiema łyżkami białego cukru kryształu i rozsypać na nasmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Pączki hiszpańskie wyciska się z rękawa cukierniczego na papier i piecze w rozgrzanym piekarniku.
Sprawdź także: Kuszące eklerki. Przepis na wyjątkowy deser na walentynki. Pyszne eklerki z kremem budyniowym i czekoladą
[b]Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: