Znakomita karkówka w sosie własnym, która rozpływa się w ustach. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos wyjątkowo aromatyczny. Jestem pewna, iż potrawa uda się każdemu.
Karkówka w sosie własnym to bardzo szybki i prosty w zrobieniu obiad. Danie praktycznie robi się samo. Świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Do tego oczywiście zestaw surówek. Brzmi pysznie? Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszną karkówkę w sosie własnym z porem.
Danie przygotujesz w 30 minut.
Czas marynowania karkówki: około 3 – 4 godzin.
Czas duszenia: około 75 minut.
Składniki
Kaloryczność potrawy: 180 kcal w 100g. Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
- 1 kg karkówki
- 1 duży por
- 300 g cebuli (2 średnie szt.)
- 100 g marchewki
- 3 ząbki czosnku
- od 1,5 do 2 szklanek wody
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ulubionych przypraw (rozmaryn, bazylia, oregano, kolendra, zioła prowansalskie)
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki tłuszczu do smażenia
- lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 3 łyżki śmietany (słodka lub kwaśna) do zabielenia
W przepisie ==>> karkówka w kapuście kiszonej <<== podaję wskazówki, na co zwrócić uwagę przy wyborze karkówki.
Wykonanie karkówki w sosie własnym
Do zrobienia karkówki w sosie własnym, potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni, garnka z grubym dnem o pojemności minimum 3 litry oraz ostrego noża i deski do krojenia.
Krok 1 – przygotowuję mięso i warzywa
Mięso kroję w 1,5 – 2 cm plastry i lekko rozbijam. Każdy plaster oprószam solą oraz pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiam na 3 – 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki (najlepiej na pół godziny przed smażeniem, aby ogrzało się do temperatury pokojowej).
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na dużym ogniu (trochę większy niż średni) obsmażam karkówkę z obu stron na rumiano. Po 2 – 3 minuty na każdą stronę. Uważam, aby nie spalić mięsa i kontroluję moc palnika. Mięso podczas podsmażania, zamknie pory i zachowa soczystość.
Podsmażone mięso przekładam do garnka, a tłuszcz pozostawiam na patelni.
Marchewkę obieram i kroję (plastry lub wąskie paski). Łodygę pora myję i kroję w 2 – 3 cm talarki. Pokrojoną marchewkę z porem wrzucam do garnka z karkówką.
Cebulę obieram z łupinek i kroję w piórka. Ząbki czosnku także obieram i drobno siekam.
Na patelnię z tłuszczem po obsmażeniu plastrów karkówki wrzucam cebulkę. Szklę na średnim ogniu przez około 4 minuty i mieszam, aby się nie przypaliła. Pod koniec wrzucam posiekany czosnek i całość mieszam.
Krok 2 – duszę karkówkę w sosie własnym
Zeszkloną cebulkę przekładam do garnka z karkówką oraz marchewkę i porem. Na patelnię wlewam wodę, wypłukuję aromaty po smażeniu i wlewam do garnka. Mięso powinno być zakryte wodą. jeżeli potrzeba to dolewam wody, aby karkówka była minimum 1 cm pod wodą. Wrzucam listki laurowe oraz ziele angielskie i zagotowuję. Wystarczą podstawowe przyprawy, aby otrzymać aromatyczne danie.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem przez około 75 minut, aż mięso karkówki będzie miękkie. Karkówka musi być miękka, aby była smaczna. Przykładowo polędwiczki w sosie własnym duszę tylko 30 – 40 minut, a schab w sosie własnym duszę przez 60 minut. Natomiast pierś kurczaka w sosie własnym duszę przez zaledwie 15 – 20 minut.
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodaję lekko czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody i całość mieszam w celu zagęszczenia sosu. Ilość mąki dostosuj do własnych upodobań gęstości sosu. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami.
Karkówkę w sosie własnym możesz również zabielić trzema łyżkami śmietany. Od tego jakiej użyjesz śmietany (słodka lub kwaśna), uzyskasz inny smak potrawy. Pamiętaj, iż śmietanę 12 lub 18% trzeba najpierw zahartować. W tym celu do salaterki wlewam kilka łyżek gorącego sosu i dodaję śmietanę. Wszystko mieszam, aby nie było grudek. Wlewam ciurkiem do garnka i cały czas mieszam.
Karkówka w sosie własnym z porem jest już gotowa. Ja podałam z kaszą gryczaną oraz kiszoną dynią. Życzę smacznego.
Na moim blogu znajdziesz także ==>> karkówkę pieczoną w plastrach z żurawiną i cebulą <<== oraz ==>> Karkówka w sosie pomidorowym <<==











