Karkówka w sosie pomidorowym

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Poznaj pyszną karkówkę w sosie pomidorowym z cebulką, która rozpływa się w ustach. Mięsko jest soczyste, miękkie i kruche, a sos wyjątkowo aromatyczny. Brzmi pysznie? Zatem zapraszam na prosty i szybki przepis.

Okres grillowy tuż tuż i zatęskniłam już za karkówką. jeżeli tak jak ja macie ochotę na pyszną sztukę mięsa, to zapraszam na sprawdzony przepis z wykorzystaniem aromatycznego sosu pomidorowego. Podaję dużo porad i zamienników składników. Na moim blogu znajdziesz także karkówkę pieczoną w plastrach z żurawiną i cebulą, która po prostu wymiata. Jestem pewna, iż Twoi domownicy będą zachwyceni takim obiadem.

Danie przygotujesz w 30 minut.
Czas marynowania karkówki: około 3 – 4 godzin.
Czas pieczenia: około 75 minut.

Składniki na karkówkę w sosie pomidorowym

Kaloryczność potrawy: 190 kcal w 100g. Szklanka u mnie to 250 ml.

  • 1 kg ładnej karkówki
  • 300 g cebuli (2 średnie sztuki)
  • 1,5 szklanki wody (275 ml)
  • 1 puszka pomidorów 400 g (w sezonie letnim świeże pomidory)
  • 4 łyżki keczupu (najlepiej pikantnego)
  • 1 łyżka musztardy saperskiej
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec z gęsi, możesz też użyć oleju roślinnego)

Inne przyprawy do karkówki. Co zamiast karkówki?

Do marynowania mięsa możesz też użyć innych przypraw. Ja do karkówki wykorzystują czasami: rozmaryn, bazylię oraz kolendrę.
W okresie grillowym ciężko kupić ładną karkówkę. W takim wypadku możesz wykorzystać łopatkę wieprzową, która sprawdzi się idealnie.

Wykonanie karkówki w sosie pomidorowym

Moja karkówka w sosie pomidorowym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Aby zrobić pyszną potrawę z karkówki, przygotuj przede wszystkim: ostry nóż i deskę do krojenia, tłuczek do mięsa, miskę, naczynie żaroodporne (lub rękaw piekarniczy) oraz piekarnik. Zanim przystąpisz do wykonania, przeczytaj dokładnie cały opis i zaplanuj około 3 – 4 godziny na marynowanie mięsa oraz pieczenie w piekarniku.

Krok 1 – przygotowuję plastry karkówki

Mięso kroję na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie dzięki tłuczka do mięsa rozbijam i wrzucam do miski. Każdy plaster karkówki oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyprawione mięso odstawiam do lodówki na 3 – 4 godziny.

Po tym czasie wyjmuję karkówkę z lodówki (najlepiej na pół godziny przed smażeniem, aby ogrzała się do temperatury pokojowej).

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki tłuszczu i obsmażam na dużym ogniu (trochę większy niż średni) karkówkę z obu stron na rumiano. Po 2 minuty na każdą stronę. Mięso podczas podsmażania, zamknie pory i zachowa soczystość. Uważaj jednak, aby nie spalić mięsa i kontroluj moc palnika.

Podsmażone plastry karkówki układam w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym oliwą z oliwek).

Krok 2 – sos pomidorowy

Cebulę obieram z łupinek i kroję w piórka. Ząbki czosnku obieram i drobno siekam.

Na patelnię z tłuszczem po obsmażeniu mięsa wrzucam cebulkę. Szklę na średnim ogniu przez około 4 minuty i mieszam, aby się nie przypaliła. Pod koniec wrzucam posiekany czosnek i całość mieszam.

Na patelnię wlewam 1,5 szklanki wody. Wrzucam także odcedzone pomidory z puszki. jeżeli używasz świeżych pomidorów, to sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Zamiast pomidorów, możesz też wykorzystać 300 ml przecieru pomidorowego.

Do sosu dodaję także 4 łyżki keczupu, 1 łyżkę musztardy, łyżeczkę papryki oraz 1 łyżeczkę cukru lub miodu. Wszystko mieszam dokładnie ze sobą, zagotowuję i zdejmuję z ognia. Próbuję smak i w razie potrzeby doprawiam. jeżeli lubisz intensywny smak pomidorów, to dodaj jeszcze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Krok 3 – piekę karkówkę w sosie pomidorowym

Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C.

Plastry karkówki polewam sosem pomidorowym. Naczynie żaroodporne umieszczam na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół pod przykryciem przez około 75 minut. Na 15 minut przed końcem zdejmuję nakrycie, aby się lekko zarumieniło.

Po tym czasie karkówka pieczona w sosie pomidorowym jest już miękka, soczysta i wręcz rozpływa się w ustach. Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału