Poznaj mój sprawdzony przepis na karkówkę w kapuście kiszonej i suszonych śliwkach. Idealnie nadaje się przede wszystkim na odświętny, rodzinny obiad. Tak dobrej karkówki jeszcze nie jadłam, dosłownie rozpływa się w ustach. Kiszona kapusta oczywiście swojska, wraz ze słodkimi śliwkami świetnie podkreśla smak aromatycznej karkówki. Podpowiem także jak wybieram mięso karkówki.
Składniki na pieczoną karkówkę z kapusta kiszoną
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 duże garści śliwek suszonych
- przyprawa do karkówki
- smalec do podsmażenia mięsa
- świeżo zmielony czarny pieprz
Zobacz jak krok po kroku upiec karkówkę ze śliwkami i kiszoną kapustą
Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świąteczny obiad, który praktycznie robi się sam. Z pewnością zaskoczysz rodzinę tym daniem. Zobacz jak w zaledwie 4 krokach upiec świąteczną karkówkę.
Krok I. Marynowanie karkówkę.
Karkówkę marynuję dzień wcześniej. Najpierw kroję na plastry 2 cm i lekko rozbijamy. Następnie posypuję przyprawą do karkówki i wstawiam do lodówki na cała noc. Z pewnością po kilkunastu godzinach smaki idealnie się przegryzą.
Krok II. Obsmażam karkówkę.
Na drugi dzień każdy plaster karkówki obsmażam z obu stron na rozgrzanym smalcu gęsim, oczywiście na rumiano.
Krok III. Kapusta kiszona, śliwki i karkówka w naczyniu żaroodpornym.
W naczyniu żaroodpornym na dno wlewam tłuszcz po smażeniu mięsa i układam połowę kapusty kiszonej (nie odciskam od soku). Kładę kilka śliwek suszonych i na to oczywiście układam plastry karkówki. Kolejną warstwę stanowi kapusta kiszona oraz śliwki suszone.
Krok IV. Pieczenie mięsa.
Po wyczerpaniu składników, naczynie żaroodporne przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę „góra dół”, w temperaturze 180 stopni C przez minimum 1,5 godziny. Karkówka aby była smaczna, musi być przede wszystkim miękka, czyli dobrze upieczona.
Podaję na gorąco jako główne danie obiadowe. W okresie świąteczno noworocznym do dania podaję na stół do wyboru ugotowany ryż oraz ziemniaki.
Wybór karkówki. Na co zwrócić uwagę przy kupnie karkówki?
Karkówka jest popularnym mięsem kupowanym głównie na grilla. Można z niej zrobić także pyszny obiad. Aby karkówka była miękka i smaczna zwracam uwagę na kilka kwestii podczas zakupów w sklepie. Przede wszystkim w okresie grillowym bardzo trudno trafić na dobrą karkówkę w sklepie. Dania z karkówki przygotowuję głównie zimą.
W sklepach karkówka dostępna jest jako surowy kawał mięsa na wagę, gotowe krojone kotleciki. Mięso kupuję w lokalnych sklepach mięsnych, rzeźniach, w których zawsze są kolejki. Nie kupuję mięsa w marketach, ani w sklepach gdzie brak klientów (brak ruchu w sprzedaży mięsa = stary towar).
Z pewnością przy ladzie z mięsem szukasz większego kawałka mięsa. To często spotykany błąd. Wybieraj mniejsze kawałki. Wolę wziąć 2 małe karkówki niż 1 większą. Mniejsze sztuki pochodzą z młodszych zwierząt, których mięso jest miększe, soczystsze i przede wszystkim smaczniejsze.
Wybieram chude mięso z lekkim przerostami tłuszczu, który wytapia się podczas smażenia / pieczenia. Dobrej jakości mięso karkówki ma jasno różowy kolor. Ciemno czerwony kolor karkówki to oznaka gorszej jakości mięsa. Tłuszcz karkówki powinien mięć biały lub kremowy kolor. Żółty odcień świadczy o nieświeżości mięsa.
Najlepszy, najmniej żylasty jest z pewnością karkówka od strony schabu.
Mięso powinno być wilgotne, a końcówki nie obeschnięte. Zapach powinien być świeżego mięsa bez nalotu chemii.