


Witajcie :) Czy tradycja jest u Was pieczenie przed Swietami pierniczkow? Dzisiaj mam dla Was przepis wlasnie na pierniczki. :)
Przyznam, ze sa to moje pierwsze jakie w zyciu robilam i wyszly w smaku calkiem niezle.
Jesli nie macie wlasnego sprawdzonego przepisu, to chetnie podziele sie z Wami moim. :)
Jesli nie macie wlasnego sprawdzonego przepisu, to chetnie podziele sie z Wami moim. :)
SKLADNIKI;
- 250 g masla
- 250 g miodu
- 250 g cukru brazowego
- 1 kg maki przennej
- 2 czubate lyzki sody
- 2 paczki przyprawy do piernikow
- 1 kieliszek wodki
- 1/4 szklanki mocnej kawy z dwoch lyzeczek
SPOSOB WYKONANIA;
Maslo, miod, cukier i przyprawy podgrzac. Ostudzone wlac do maki i dodac reszte skladnikow.
Wyrobic ciasto, nastepnie wkladamy je do woreczka do lodowki na cala noc, piec dopiero na drugi dzien. Z ciastem nie powinniscie miec zadnych problemow.
Zycze udanych wypiekow!
Do jutra :))