Kalafior keto w sosie śmietanowo-serowym

dietetykaga.pl 2 lat temu

Każdy wie, iż warto jeść warzywa, bo są zdrowe. Dziś przepis na kalafior, która zagościł u mnie na stole całkiem niedawno i smakował nie tylko mojemu mężowi, ale również córce. Połączenie kalafiora, kiełbasy, śmietany, sera i twarogu. Polecam wypróbować na obiad albo na kolację.

Składniki na 3 porcje:

  • 1 kalafior ok.700g
  • 150g dobrej kiełbasy
  • 150g twarogu tłustego
  • 100g śmietany 30%
  • 100g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, bazylia
  • natka pietruszki i pomidorki do dekoracji:)

Przygotowanie:

  1. Kalafiora myjemy, pozbywamy się głąba i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na pół twardo.
  2. Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy na suchej patelni mieszając, żeby się nie przypaliła.
  3. Sos: Twaróg miksujemy na gładko, dodajemy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy.
  4. Cały sos wrzucamy na patelnię i mieszamy do momentu, aż troszkę zgęstnieje.
  5. Do sosu dodajemy kalafior i kiełbasę. Na koniec dodajemy startą mozzarellę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut mieszając sukcesywnie i pilnując, żeby się nie przypaliło.
  6. Całość można posypać natką pietruszki i podawać z kilkoma pomidorkami koktajlowymi.

Cała porcja 1358kcal, 104g białka, 27g węglowodanów, 86g tłuszczu, 17g błonnika.

1 porcja-453 kcal, 35g białka, 9g węglowodanów, 29g tłuszczy, 5,7g błonnika.

Idź do oryginalnego materiału