Każdy wie, iż warto jeść warzywa, bo są zdrowe. Dziś przepis na kalafior, która zagościł u mnie na stole całkiem niedawno i smakował nie tylko mojemu mężowi, ale również córce. Połączenie kalafiora, kiełbasy, śmietany, sera i twarogu. Polecam wypróbować na obiad albo na kolację.
Składniki na 3 porcje:
- 1 kalafior ok.700g
- 150g dobrej kiełbasy
- 150g twarogu tłustego
- 100g śmietany 30%
- 100g mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, bazylia
- natka pietruszki i pomidorki do dekoracji:)
Przygotowanie:
- Kalafiora myjemy, pozbywamy się głąba i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na pół twardo.
- Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy na suchej patelni mieszając, żeby się nie przypaliła.
- Sos: Twaróg miksujemy na gładko, dodajemy śmietankę, przyprawiamy i mieszamy.
- Cały sos wrzucamy na patelnię i mieszamy do momentu, aż troszkę zgęstnieje.
- Do sosu dodajemy kalafior i kiełbasę. Na koniec dodajemy startą mozzarellę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut mieszając sukcesywnie i pilnując, żeby się nie przypaliło.
- Całość można posypać natką pietruszki i podawać z kilkoma pomidorkami koktajlowymi.
Cała porcja 1358kcal, 104g białka, 27g węglowodanów, 86g tłuszczu, 17g błonnika.
1 porcja-453 kcal, 35g białka, 9g węglowodanów, 29g tłuszczy, 5,7g błonnika.