Kalafior jakiego nie znasz – pieczony i pełen aromatu!

codojedzenia.pl 1 dzień temu

Mimo letniego ciepła, dziś nie mogłam się oprzeć i włączyłam piekarnik. Od kilku dni chodził za mną pieczony kalafior. To jedno z moich ulubionych dań, które świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka do obiadu, jak i samodzielny posiłek w towarzystwie lekkiej sałatki.

Tym razem postawiłam na coś bardziej wyrazistego! Zrumieniony kalafior podałam w aromatycznym sosie marinara, z dodatkiem mozzarelli oraz zielonych oliwek. Nie wiem, jak Wam, ale mnie ten smak absolutnie zachwyca! Poza tym to szybkie i proste danie, które świetnie nadaje się także na lunch do pracy.

Zdrowo, gwałtownie i pysznie – pieczony kalafior zawsze na czasie

Lubię kalafior, ponieważ to warzywo niskowęglowodanowe, a przy tym bardzo uniwersalne. Często go wykorzystuję w mojej kuchni. Przygotowuję z niego krem kalafiorowy, delikatne purée zamiast ziemniaków czy kalafiorowy ryż, który świetnie sprawdza się jako lekka baza do wielu dań.

Dodatkowym plusem jest to, iż kalafior jest dostępny przez cały rok, więc mogę po niego sięgać zawsze, gdy tylko najdzie mnie ochota. Gotuję go na różne sposoby, piekę, duszę, miksuję i za każdym razem odkrywam jego nowe, pyszne oblicze jak dzisiejszy pieczony kalafior, który niemalże smakuje jak schabowy.

Twój nowy comfort food? Pieczony kalafior!

Chrupiący z wierzchu, miękki w środku, pełen smaku i aromatu… Pieczony kalafior to dowód na to, iż proste składniki potrafią zachwycać. Niezależnie od tego, czy podasz go z ulubionym sosem, jako przystawkę, czy danie główne to ten kalafior ma wszystko, czego potrzeba, by poprawić nastrój i zaspokoić apetyt. Spróbuj raz, a na stałe zagości w Twoim menu!

Kto wie, może i Wy pokochacie kalafiora tak jak ja? W końcu wystarczy jeden dobrze przyprawiony i upieczony kawałek żeby się do niego przekonać. Zamień schabowe na pieczony i panierowany kalafior.

Pieczony kalafior

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

1 duży kalafior

50 g mąki migdałowej

20 g parmezanu, startego

½ łyżeczki suszonych płatków chili

2 łyżki oliwy

sól morska do smaku

Marinara

1 cebula

2 ząbki czosnku

400 g krojonych pomidorów

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżka świeżego oregano, grubo posiekanego

Przygotowanie:

  1. Kalafiora oczyścić z liści. Pokroić na kotlety. jeżeli część kalafiora się rozsypie na różyczki – ułożyć je ciasno obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą, posolić i posypać płatkami chili. Mąkę migdałową wymieszać z parmezanem i posypać nią kalafiora. Wstawić blaszkę do piekarnika, ustawionego na funkcję grilla, i piec przez 20 minut.
  2. W międzyczasie zeszklić cebulę na oliwie. Dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Zagotować sos.
  3. Na zrumienione kotlety z kalafiora nałożyć sos i obłożyć je kuleczkami mozzarelli. Wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Piec, aż ser się rozpuści. Podawać z sałatą i oliwkami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału