Kakaowe ciasto z truskawkami

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Mamy sezon na świeże truskawki, więc nie zrobienie ciasta z truskawkami byłoby zbrodnią przeciwko słodkościom. A ponieważ wszędzie "królują" zwykłe, białe ciasta, postanowiłam zaszaleć i stworzyć lekkie, puchate ciasto truskawkowe z kakaową nutą, która świetnie dopełnia te czerwone owocki (i równie dobrze się z nimi prezentuje).



Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm x 6 cm.

Wypiekanie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut (do suchego patyczka).


Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki cukru (sugeruję użyć drobnego lub cukru pudru)
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,75 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-300g truskawek


Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut, do otrzymania puszystej (białej) piany.
  2. Nie przerywając miksowania, dodajemy cienką strużką olej, a następnie mleko. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
  3. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum (lub wyłączamy robota i mieszamy manualnie) i dodajemy partiami przygotowaną mieszankę mączną. Mieszamy krótko, tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki/ćwiartki.
  6. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przelewamy ciasto.
  7. Na cieście układamy gęsto obok siebie truskawki (będą się delikatnie same zatapiać w masie kakaowej, więc ich nie dociskamy).
  8. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 45 minut (do suchego patyczka).
Idź do oryginalnego materiału