Kakaowe ciasto marmurkowe z delikatnym kremem czekoladowym – najlepsze połączenie!

fajnainspiracja.pl 9 miesięcy temu

Przedstawiamy nasz nieodparty tort, który jest przeznaczony dla wszystkich miłośnika słodyczy. Nasze kakaowe ciasto marmurkowe z delikatną polewą czekoladowo-śmietanową zachwyci Twoje kubki smakowe i zaprowadzi Cię do raju czekoladowych przysmaków. Przygotuj się na najlepsze połączenie!

Soczysta smażona rolada z kurczaka nadziewana prosciutto i serem

Kakaowy tort marmurkowy z polewą czekoladowo-śmietanową

Szybka zapiekanka serowa, która doskonale nakarmi całą rodzinę

[co_będzie_nam_potrzebne]

  • 6 jajek
  • 180 g mąki
  • 200 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 300 g ciemnej czekolady
  • 100 ml śmietanki

Deser karmelowo-czekoladowy z kremem karmelowo-orzechowym z mascarpone – Bez pieczenia!

Jak będziemy postępować:

1) Oddzielić białka od żółtek z 6 jajek. Umieść białka w dużej misce i dodaj szczyptę soli. Ubijaj białka mikserem przez 5 minut lub do uzyskania sztywnej piany.

2. Stopniowo dodawać 200 g cukru w 2-3 partiach. Ubijać mikserem, aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca.

3. Stopniowo dodawać 6 żółtek i ubijać do połączenia. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ubijać do uzyskania gładkiej masy.

4. Przesiać 180 g mąki i 10 g proszku do pieczenia. Dodać mąkę do masy i delikatnie wymieszać dużą trzepaczką od dołu do góry.

5. Umieść 6-7 łyżek ciasta w innej misce.

6. Przesiać 20 g kakao i wymieszać w misce.

7. Wlej kilka łyżek ciasta bez kakao do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dodaj kilka łyżek ciasta kakaowego. Naprzemiennie dodawaj obie mieszanki, aż wykorzystasz całe ciasto.

8. Rozgrzej piekarnik.

9. Włóż ciasto do piekarnika w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 45 minut lub do momentu, aż przejdzie test szpikulca.

10. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Pozostaw ciasto w formie na 5 minut, a następnie odwróć je i pozostaw do ostygnięcia.

11. Wyjmij ciasto z formy i ostrożnie usuń papier do pieczenia. Umieść ciasto na talerzu lub blacie.

12) Umieścić 300 g posiekanej gorzkiej czekolady w misce. Dodać 100 ml śmietanki.

13. Umieścić miskę w kuchence mikrofalowej na 1-2 minuty w 30-sekundowych odstępach. Mieszaj czekoladę, aż uzyskasz gładką masę.

14) Wylej przygotowaną czekoladę na ciasto.

15) Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

16. Pokrój i gotowe!

Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO:

Idź do oryginalnego materiału