Kaiserschmarrn – ulubiony deser cesarza i austriacki klasyk

wieczniewolni.pl 1 dzień temu

Kaiserschmarrn, czyli „omlet cesarski”, to jeden z najsłynniejszych deserów kuchni austriackiej. To puszysty, lekko słodki omlet, który zamiast podać w całości, rozrywa się lub kroi na kawałki i podsmaża na maśle z dodatkiem cukru. Dzięki temu deser nabiera złocistej, lekko karmelizowanej skórki, a w środku pozostaje miękki i delikatny.

Skąd nazwa?

Legenda głosi, iż danie powstało na dworze cesarza Franciszka Józefa I. Podobno kucharz próbował przygotować dla cesarzowej Sisi lekkie, dietetyczne danie, ale omlet wyszedł zbyt gruby i się porwał. Cesarz spróbował i stwierdził, iż to przepyszne! My uważamy tak samo.

Tak omlet w kawałkach zyskał miano „cesarskiego przysmaku”.

Jak podaje się Kaiserschmarrn?

Najczęściej z cukrem pudrem i musem śliwkowym (Zwetschkenröster), ale równie dobrze pasują konfitury, sos jabłkowy czy świeże owoce. To deser, który można spotkać w wiedeńskich kawiarniach, ale też na górskich schroniskach w Alpach, bo jest sycący i dodaje energii.

Po raz pierwszy spróbowaliśmy go w niemieckich Alpach, nad jeziorem Königssee.

Przepis na Kaiserschmarrn – przygotowuj go u siebie w domu

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • owoce do ozdobienia (opcjonalnie)
  • mus śliwkowy lub jabłkowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka zmieszaj z mlekiem, mąką i cukrem – aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
  4. Rozgrzej masło na patelni, wlej ciasto i smaż kilka minut na małym ogniu.
  5. Gdy spód się zetnie, odwróć omlet, a następnie porwij go na kawałki widelcem lub łopatką.
  6. Podsmaż kawałki, aż lekko się zarumienią.
  7. Posyp cukrem pudrem i podawaj z musem owocowym.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału