JwŁ FOOD FEST 2023 – LISTA UCZESTNIKÓW

jemywlodzi.pl 1 rok temu

25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką kuchnią czterech kultur. Festiwal trwać będzie od 15 do 24 września!


Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, firmą Rossmann, Bidfood Farutex i Fuzją zapraszamy w kulinarną podróż po polskiej, żydowskiej, niemieckiej i wschodniej kuchni. W tym roku mamy dla was 21 dań głównych i 4 desery. Jak przystało na łódzką tradycję, na festiwalu nie mogło zabraknąć knedli ze śliwkami podanych z mięsem i kapustą, żulika czy klusek żelaznych. Będą sznytki, pajdy, burgery, żydowski czulent i gryczane bliny czy kaczka w różnych odsłonach.
Podczas festiwalu nie tylko próbujemy niecodziennych smaków, ale również poznajemy kulinarną tradycję narodów.

Będzie pysznie, ale to jeszcze nie wszystko! Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących: degustacje, warsztaty, kolacje, spacery a choćby wycieczka do winnicy. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

Tymczasem przedstawiamy wam tegorocznych uczestników i ich dania.

Breadnia

Piotrkowska 86

Burger Czterech Kultur: żulik, żeberko wolno pieczone, relish paprykowy, pikle, autorki sos na bazie chrzanu, knedle z kapustą i skwarkami

Cena: 39,90zł

Centralna Gastromachina

ul. Piotrkowska 93

Wurst Case Scenario: burger 150g z antrykotu, currywurst naszej produkcji, sos pomidorowy z curry, prażona cebulka, bułka maślana, sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

Cena: 49 zł

Delight – Hotel Andels

ul. Ogrodowa 17 – Manufaktura

Ptasie radio: soczysty i chrupiący filet z kaczki, gołąbek z zapiekanej kiszonej kapusty, podpalane prażoki z karmelizowaną cebulką i wyjątkowy sos: żur na korpusach kaczych z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżą żurawiną.

Cena: 65 zł

Drukarnia Skład Wina & Chleba

Piotrkowska 138/140 (OFF Piotrkowska)

Pierogi z farszem z kaczki i owoców z sosem wiśniowym

Cena: 38 zł

Dzielna 43

ul. Narutowicza 43
Knedle Gustawa: domowe knedle ze śliwką i bułeczką na masełku, pieczona wołowina w sosie, słodka kapusta zasmażana

Cena: 47 zł

Ekspres do kawy

Pl. Dąbrowskiego 2

Łódzki sznyt z niemiecka precyzją, słodkim żydowskim posmakiem oraz wschodnim chłodem, czyli: sznytka z pieczonym boczkiem, powidłami śliwkowymi, karmelizowaną czerwoną cebulą, jajem sadzonym i świeżymi warzywami.

Cena: 25 zł

El Buos

Piątki 16-21, soboty 12-22, niedziele 12-18

ul. Łubinowa 54A

Galanta Sznytka po łódzku: dwie kromy maślanego chleba, wiejska kiełbasa biała, konfitura z czerwonej cebuli, ogór kiszony, cebula prażona, szczypior, mus chrzanowo – jabłkowy

Cena: 37 zł

Farina Bianco

al. Piłsudskiego 14
Czulent na placku ziemniaczanym: wołowina, ciecierzyca, biała fasola, marchewka, seler naciowy, kalafior, kalafior romanesco, kwaśna śmietana, kasza pęczak, placki ziemniaczane

Cena: 47 zł

Fatamorgana

Księży Młyn 16
Hausgemachte Weißwurst: domowa biała kiełbasa, kapusta kiszona gotowana w niemieckim piwie typu lager, pieczone ziemniaki

Cena: 39 zł

Gastromachina Stacja Dąbrowskiego

ul. gen. Jarosława Dąbrowskiego 59/61

Burger z Warenykamy: 150g wołowiny, pierogi z twarogiem i ziemniakami, prażona cebulka, sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony, bułka i sos do wyboru

Cena: 39 zł

Gęsi Puch

al. Politechniki 2

Filet z kurczaka sous-vide, cytrusy w miodzie, pierożki z puree z musztardą francuską, demi glace, karmelizowana marchewka paryska

Cena: 49 zł

Imber

ul. Piotrkowska 43
Kalbsschnitzel: sznycel cielęcy, jajko sadzone, sałatka ziemniaczana, zioła

Cena: 52 zł

Komediowa

ul. Piotrkowska 12

Rouladen, banosz, jus, bryndza

Cena: 59 zł

La Vende

ul. Drewnowska 58 (Manufaktura)

Wołowa sztufada w sosie rozmarynowym: wołowa sztufada, sos rozmarynowy, kluska żelazna, zasmażana wędzona kapusta

Cena: 56 zł

La Vende Bistro

ul. Piotrkowska 76

Bitka po łódzku: bitka wieprzowa w sosie pieczeniowym z kluskami żelaznymi i kapustą zasmażaną

Cena: 44 zł

Montag

ul. Piotrkowska 78

Sauerkraut placek: placek z kiszonej kapusty z pieczarkami, szczypiorkiem, piklowaną cebulką i wędzonym twarogiem z naszego ekologicznego mleka

Cena: 29 zł

Powidok bistro by Stacja Zero

pl. Wolności 8

Lodzermensch: konfitowane udo z kaczki, jus z nutą cynamonu i goździka, puree dyniowe, knedlik chlebowy, zasmażana kiszona kapusta z grzybami

Cena: 62 zł

Radogość

ul. Zgierska 214

Łączy nas mąka: Przysmaki faszerowane w czerech odsłonach: żydowskie – z karpiem i rodzynkami; polskie – z kaszą pęczak i grzybami; ukraińskie – z kapusta i burakami; niemieckie – z kiełbasą

Cena: 39,90 zł

Rajskie Manu

ul. Ogrodowa 19A (Manufaktura)

Wątróbka otulona piernikiem: wątróbka drobiowa podana z pampuchami (2 szt.) w otulinie sosu piernikowego

Cena: 39 zł

Ramki

ul. Piotrkowska 144
Bliny gryczane w trzech odsłonach: pasta z makreli na musie chrzanowym; kwaśna śmietana z kawiorem i marynowanym burakiem; konfitura śliwkowa z pieczoną kaszanką i korzenną śliwką w syropie

Cena: 39 zł

Zielona

ul. Drewnowska 58 (Manufaktura)

Inspirowane kuchnią żydowską puszyste pulpety z białych warzyw z selerem naciowym w sosie pomidorowym z cynamonowym twistem.

Cena: 29 zł

DESERY

Cocoart’s

ul. Okopowa 111
Szarlatanka po łódzku: szarlotka w monoporcji – mus z czekoladą , jabłko prażone z orzechami, ciasto francuskie, udekorowana czekoladowymi łódzkimi muralami

Cena: 26zł

Colour Cafe

ul. Piotrkowska 132
Tort Szwarcwaldzki: biszkopt czekoladowy przełożony konfiturą, ozdobiony śmietankowym kremem i owocami

Cena: 22 zł

Łodziarnia

ul. Sienkiewicza 13

Zgodność: pączek maślany, lody waniliowe, Rote Grütze – mus z czerwonych owoców, półfrancuskie ciasteczko z grubym cukrem, uszy Hamana – kruche ciastko w kształcie trójkąta, maślana kruszonka

Cena: 27 zł

Szpulka

ul. Ogrodowa 19A (Manufaktura)

Kukuszalet: deser inspirowany książką „Kuchnia Koszerna” z 1904 autorstwa Rebekki Wolf – prażone jabłka z laską wanilii przykryte frangipane pistacjową z dodatkiem kremu jagodowego oraz coulis jeżynowego

Cena: 34 zł

Idź do oryginalnego materiału