25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką kuchnią czterech kultur. Festiwal trwać będzie od 15 do 24 września!
Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, firmą Rossmann, Bidfood Farutex i Fuzją zapraszamy w kulinarną podróż po polskiej, żydowskiej, niemieckiej i wschodniej kuchni. W tym roku mamy dla was 21 dań głównych i 4 desery. Jak przystało na łódzką tradycję, na festiwalu nie mogło zabraknąć knedli ze śliwkami podanych z mięsem i kapustą, żulika czy klusek żelaznych. Będą sznytki, pajdy, burgery, żydowski czulent i gryczane bliny czy kaczka w różnych odsłonach.
Podczas festiwalu nie tylko próbujemy niecodziennych smaków, ale również poznajemy kulinarną tradycję narodów.
Będzie pysznie, ale to jeszcze nie wszystko! Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących: degustacje, warsztaty, kolacje, spacery a choćby wycieczka do winnicy. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.
Tymczasem przedstawiamy wam tegorocznych uczestników i ich dania.
Breadnia
Piotrkowska 86
Burger Czterech Kultur: żulik, żeberko wolno pieczone, relish paprykowy, pikle, autorki sos na bazie chrzanu, knedle z kapustą i skwarkami
Cena: 39,90zł
Centralna Gastromachina
ul. Piotrkowska 93
Wurst Case Scenario: burger 150g z antrykotu, currywurst naszej produkcji, sos pomidorowy z curry, prażona cebulka, bułka maślana, sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Cena: 49 zł
Delight – Hotel Andels
ul. Ogrodowa 17 – Manufaktura
Ptasie radio: soczysty i chrupiący filet z kaczki, gołąbek z zapiekanej kiszonej kapusty, podpalane prażoki z karmelizowaną cebulką i wyjątkowy sos: żur na korpusach kaczych z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżą żurawiną.
Cena: 65 zł
Drukarnia Skład Wina & Chleba
Piotrkowska 138/140 (OFF Piotrkowska)
Pierogi z farszem z kaczki i owoców z sosem wiśniowym
Cena: 38 zł
Dzielna 43
ul. Narutowicza 43
Knedle Gustawa: domowe knedle ze śliwką i bułeczką na masełku, pieczona wołowina w sosie, słodka kapusta zasmażana
Cena: 47 zł
Ekspres do kawy
Pl. Dąbrowskiego 2
Łódzki sznyt z niemiecka precyzją, słodkim żydowskim posmakiem oraz wschodnim chłodem, czyli: sznytka z pieczonym boczkiem, powidłami śliwkowymi, karmelizowaną czerwoną cebulą, jajem sadzonym i świeżymi warzywami.
Cena: 25 zł
El Buos
Piątki 16-21, soboty 12-22, niedziele 12-18
ul. Łubinowa 54A
Galanta Sznytka po łódzku: dwie kromy maślanego chleba, wiejska kiełbasa biała, konfitura z czerwonej cebuli, ogór kiszony, cebula prażona, szczypior, mus chrzanowo – jabłkowy
Cena: 37 zł
Farina Bianco
al. Piłsudskiego 14
Czulent na placku ziemniaczanym: wołowina, ciecierzyca, biała fasola, marchewka, seler naciowy, kalafior, kalafior romanesco, kwaśna śmietana, kasza pęczak, placki ziemniaczane
Cena: 47 zł
Fatamorgana
Księży Młyn 16
Hausgemachte Weißwurst: domowa biała kiełbasa, kapusta kiszona gotowana w niemieckim piwie typu lager, pieczone ziemniaki
Cena: 39 zł
Gastromachina Stacja Dąbrowskiego
ul. gen. Jarosława Dąbrowskiego 59/61
Burger z Warenykamy: 150g wołowiny, pierogi z twarogiem i ziemniakami, prażona cebulka, sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony, bułka i sos do wyboru
Cena: 39 zł
Gęsi Puch
al. Politechniki 2
Filet z kurczaka sous-vide, cytrusy w miodzie, pierożki z puree z musztardą francuską, demi glace, karmelizowana marchewka paryska
Cena: 49 zł
Imber
ul. Piotrkowska 43
Kalbsschnitzel: sznycel cielęcy, jajko sadzone, sałatka ziemniaczana, zioła
Cena: 52 zł
Komediowa
ul. Piotrkowska 12
Rouladen, banosz, jus, bryndza
Cena: 59 zł
La Vende
ul. Drewnowska 58 (Manufaktura)
Wołowa sztufada w sosie rozmarynowym: wołowa sztufada, sos rozmarynowy, kluska żelazna, zasmażana wędzona kapusta
Cena: 56 zł
La Vende Bistro
ul. Piotrkowska 76
Bitka po łódzku: bitka wieprzowa w sosie pieczeniowym z kluskami żelaznymi i kapustą zasmażaną
Cena: 44 zł
Montag
ul. Piotrkowska 78
Sauerkraut placek: placek z kiszonej kapusty z pieczarkami, szczypiorkiem, piklowaną cebulką i wędzonym twarogiem z naszego ekologicznego mleka
Cena: 29 zł
Powidok bistro by Stacja Zero
pl. Wolności 8
Lodzermensch: konfitowane udo z kaczki, jus z nutą cynamonu i goździka, puree dyniowe, knedlik chlebowy, zasmażana kiszona kapusta z grzybami
Cena: 62 zł
Radogość
ul. Zgierska 214
Łączy nas mąka: Przysmaki faszerowane w czerech odsłonach: żydowskie – z karpiem i rodzynkami; polskie – z kaszą pęczak i grzybami; ukraińskie – z kapusta i burakami; niemieckie – z kiełbasą
Cena: 39,90 zł
Rajskie Manu
ul. Ogrodowa 19A (Manufaktura)
Wątróbka otulona piernikiem: wątróbka drobiowa podana z pampuchami (2 szt.) w otulinie sosu piernikowego
Cena: 39 zł
Ramki
ul. Piotrkowska 144
Bliny gryczane w trzech odsłonach: pasta z makreli na musie chrzanowym; kwaśna śmietana z kawiorem i marynowanym burakiem; konfitura śliwkowa z pieczoną kaszanką i korzenną śliwką w syropie
Cena: 39 zł
Zielona
ul. Drewnowska 58 (Manufaktura)
Inspirowane kuchnią żydowską puszyste pulpety z białych warzyw z selerem naciowym w sosie pomidorowym z cynamonowym twistem.
Cena: 29 zł
DESERY
Cocoart’s
ul. Okopowa 111
Szarlatanka po łódzku: szarlotka w monoporcji – mus z czekoladą , jabłko prażone z orzechami, ciasto francuskie, udekorowana czekoladowymi łódzkimi muralami
Cena: 26zł
Colour Cafe
ul. Piotrkowska 132
Tort Szwarcwaldzki: biszkopt czekoladowy przełożony konfiturą, ozdobiony śmietankowym kremem i owocami
Cena: 22 zł
Łodziarnia
ul. Sienkiewicza 13
Zgodność: pączek maślany, lody waniliowe, Rote Grütze – mus z czerwonych owoców, półfrancuskie ciasteczko z grubym cukrem, uszy Hamana – kruche ciastko w kształcie trójkąta, maślana kruszonka
Cena: 27 zł
Szpulka
ul. Ogrodowa 19A (Manufaktura)
Kukuszalet: deser inspirowany książką „Kuchnia Koszerna” z 1904 autorstwa Rebekki Wolf – prażone jabłka z laską wanilii przykryte frangipane pistacjową z dodatkiem kremu jagodowego oraz coulis jeżynowego
Cena: 34 zł