Włoska makaronowa uczta, warsztaty foodowego video, degustacja herbaty, whisky i wódki czy makaronowo-lodowy pop up, a to nie koniec atrakcji, jakie przygotowałyśmy na wrzesień.
Na szóstą edycję Jemy w Łodzi Food Fest zapraszamy razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i Monopolis, które ugości nas w swoich restauracjach i wnętrzach. To ten festiwal, któremu towarzyszy najwięcej dodatkowych atrakcji – tak też będzie w tym roku. Ponieważ motywem przewodnim jest makaron, nie mogło go zabraknąć też tutaj, ale mamy dla was dużo więcej. Abyście zdążyli zaplanować czas i kupić bilety, już dziś zradzamy, co przygotowałyśmy tym razem.
Makaron po chińsku, włosku i … na słodko
Pierwsze warsztaty już 9 września w piątek, w dniu premiery festiwalu. Na kurczaka generała Tso zaprasza studio kulinarne Book&Cook. Uwaga – to nowa, weekendowa formuła warsztatów – wspólna zabawa i nauka przy kuchennym stole, z kieliszkiem koktajlu w tle. Bilety możecie kupić na stronie studia.
W niedzielę 11 września zabierzemy was na kolejną edycję naszego Klubu Kolacyjnego. Kto mógłby nas lepiej ugościć włoskim makaronem, jeżeli nie Monika i Francesco Mameli z restauracji Trattoria Italiana w Monopolis. Ucztujemy przy wspólnym stole, jemy pasty i kluski i słuchamy opowieści z Włoch. Czy można fajniej spędzić niedzielę? Sprzedaż biletów już ruszyła – znajdziecie je w naszym sklepie.
A gdyby tak zrobić spaghetti z lodów waniliowych? Dla Bartków z Milk Lodowe Bistro nie ma rzeczy niemożliwych, a jeżeli dodamy, iż do współpracy zaprosili Asię Banad z Posypane.pl, to już możecie się ustawiać w kolejce po deser. Na pop up zapraszamy 15 września w czwartek od godziny 16.00. Tylko tego dnia zjecie tu deserowe wersje carbonary, aglio olio czy pasta al pomodoro.
Więcej o herbacie, whisky i wódce
Wielu z was nie wie, iż Łodzi mieszka i pracuje prawdziwy spec od herbaty – Wojciech Woźniak. Jego sklep TheTea.pl znany jest bardziej w Europie, niż u nas, a nam udało się namówić go na herbacianą degustację, która odbędzie się we wtorek 13 września w restauracji Len&Bawełna. Będą palone nad węglem drzewnym oolongi, pu-erh wytworzone w górach Yunnanu czy najstarszy gatunek herbaty czarnej – Zhengshan Xiaozhong. Bilety już w sklepie.
W tym roku możecie zacząć swoją przygodę nie tylko z herbatą, ale też whisky. To spotkanie dla początkujących, ale nie tylko – na totalnym luzie, w niezobowiązującej atmosferze. Poprowadzi Bartosz Łataś, autor bloga Szkocka Krata. Spróbujemy pięciu różnych trunków, dowiemy się, jak powstaje whisky i przekonamy się też, iż ta dobra wcale nie musi być droga. Bilety na 15 września dostaniecie tutaj.
W drugą sobotę festiwalu do Łodzi przyjedzie kraftowa destylarnia Wolf&Oak, która produkuje nie tylko markowe wódki, ale również gin, brandy czy whisky, a my spróbujemy aż 6 z ich propozycji. Wyjątkowe alkohole, ale również miejsce – degustacje odbędą się w … Muzeum Wódki w Monopolis. Mamy dla was dwa sobotnie terminy: godzinę 19.00 i 20.00. A potem kolacja w jednej z tutejszych restauracji.
Nauczymy was foodowego video i pobawimy się w barmanów
Prowadzicie konto na Instagramie, kręcicie filmy i rolki, obsługujecie media społecznościowe restauracji? Możecie to robić lepiej dzięki Alicji i Kubie z KUSZ Productions. Będzie trochę teorii, ale przede wszystkim praktyka pod okiem najlepszych. Co trzeba zabrać? Wystarczy telefon! Do zobaczenia 17 września w sobotę, łapcie bilety, bo mamy tylko 10 miejsc!
Wojtek Fiet
KUSZ Productions
A gdy już opadnie festiwalowy kurz, spotkamy się jeszcze raz, w miejscu, które dopiero powstaje. W czwartek 22 września w Przestrzeni pod opiekę weźmie nas jeden z naszych ulubionych barmanów – Wojtek Fiet. Pod jego okiem poznamy podstawy komponowania koktajli i przygotujemy (oczywiście też wypijemy!) trzy sourery. jeżeli macie 18 lat, tu znajdziecie bilety.
Konkursy
Już teraz szykujcie aparaty i makaronowe przepisy. Lada moment ogłosimy konkursy, w których do wygrania będą super nagrody. Marcin z łódzkiej firmy Pro-Gastro, która ma wszystko dla restauracji przygotował dla was komplet 4 pięknych talerzy do pasty, a Ramenownia … zabierze 5 osób do swojej manufaktury makaronu. Stay tuned and eat pasta!