JwŁ Food Fest 2022 – festiwalowe makarony i kluchy

jemywlodzi.pl 2 lat temu

Gotowi na makaronową podróż po świecie? My wraz z naszymi partnerami: Łódzkim Centrum Wydarzeń, Monopolis i Bidfood Farutex już zaplanowaliśmy trasę po mieście. Startujemy w piątek i mamy dla was ponad 40 dań do wyboru!

Agrafka (Piotrkowska 90)

Ravioli z farszem z krewetek, ricotty i salami spianata, podawane z sosem na bazie wywaru z pancerzy krewetek z dodatkiem prosecco.

Cena: 28 zł

Agrafka

Al Dente Pasta&Bąble bar (Manufaktura – Ogrodowa 19A)

Tagliatelle z cukinią, grillowaną wieprzowiną, konfitowaną kurką i mascarpone

Makaron ryżowy tom yum z warzywami, orzeszkami ziemnymi, grzybami nameko, chili i szczypiorkiem

Cena: 36,50 zł

Al Dente Pasta&Bąble Bar

Arteria (Monopolis – Kopcińskiego 62a)

Pasta krab thermidor – pappardelle / mięso kraba / białe wino / czosnek / brandy / żółtko / ser gruyère / cukinia / pomidor koktajlowy

Cena: 55 zł

Pasta gochugaru – tagliatelle / gochugaru / szlotka / dynia konserwowa / sałata rzymska

Cena: 43 zł

Bawełna (Manufaktura – Ogrodowa 19A)

Tagliatelle z sosem z pieczonego bakłażana, pomidorów i słodkiej śmietanki, podawane z mozzarellą di bufala

Cena: 48 zł

  • Bawełna
  • Bistro Book&Cook

Bistro Book&Cook (Żeromskiego 94C)

Makaron po-fłotski – ukraiński makaron z mielonym mięsem, cebulą i bulionem

Cena: 21 zł

Breadnia (Piotrkowska 86)

Spaghetti z sosem z polnych pomidorów i kulką aksamitnej burraty

Cena: 32,90 zł

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger z wołowiną, kluskami śląskimi z sosem pieczeniowym, skwarkami z boczku i zasmażanymi buraczkami

Cena: 39 zł

Centralna Gastomachina

Ciasno jak w ulu (Księży Młyn 16)

Kluski żelazne / farsz marchewkowy / purée z pieczonej marchewki / chipsy z marchewki

Cena: 32 zł

Knedle ze śliwkami / krem mascarpone / palona bułka z masłem / kulki jagodowe

Cena: 36 zł

Curry Masala (Piłsudskiego 76)

Heriyali – curry z makaronem duszonym w sosie z liści szpinaku, mięty i indyjskich przypraw

Cena: 39 zł

Do Pyaza – jagnięcina i kluski ziemniaczane w autorskim sosie z cebuli, pomidorów i indyjskich przypraw

Cena: 49 zł

Curry Masala

DaVella (Inflancka 6)

Tagliatelle z salami picante, pomarańczą i imbirem na mleku kokosowym z dodatkiem pistacji oraz mięty

Gnocchi buraczane w pesto buraczano – chrzanowym z prażonym słonecznikiem, balsamico, pesto bazyliowym oraz kolendrą

Cena: 39 zł

DaVella

DOKI Gastrobar (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)

Pasta alla gricia – makaron strozzapreti, długo dojrzewająca pancetta własnej produkcji, ser pecorino romano, czosnek i szalotka

Cena: 39 zł

DOKI

Falla (Piotrkowska 217)

Deep fried lasagne – kremowo-serowa, wegańska lasagne smażona w chrupiącym panko

Cena: 33 zł

Falla

Fame Sushi (Telimeny 8)

Pad kee mao – makaron udon z wieprzowiną i sosem, podawany z pak choi, broccolini, imbirem, cebulą dymką i posypką z orzeszków ziemnych

Cena: 39 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Knedel ze śliwką, polik wołowy, brokuł bimi, kimchi z czerwonej kapusty, ziemia z pszennego chleba

Cena: 43 zł

Farina Bianco

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Cepeliny z mięsem lub twarogiem i cebulą, podawane z wędzonym ziemniakiem z syfonu, modrą czerwoną kapustą z dodatkiem porto, paloną cebulą gotowaną w maśle, chipsem chlebowym, marynowanymi kurkami i oliwą ziołową

Cena: 42 zł

Fatamorgana

Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)

Kopytka z pieczonych ziemniaków z serem bursztyn, kurkami w emulsji maślanej, kremowym żółtkiem, natką pietruszki i chrupką z orzechów włoskich

Cena: 40 zł

Galante

Hamra (Piotrkowska 89)

Hashweh – makaron po libańsku z ryżem basmati, wołowiną, orzechami włoskimi, rodzynkami
i orientalnymi przyprawami z mocną nutą cynamonu

Cena: 39 zł

  • Hamra
  • House of Sushi

House of sushi (Piotrkowska 89/ Pomorska 602)

Makaron udon z wolno gotowaną wołowiną w sosie pieprzowym

Cena: 39 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Kluski ziemniaczane faszerowane szarpaną baraniną z kminem rzymskim i chili, podane z emulsją
z granatów i czerwonego wina

Cena: 35 zł

  • Imber
  • La Mia Fabbrica

La Mia Fabbrica (Monopolis – Kopcińskiego 60A)

Pappardelle mare e monti – pappardelle / krewetki / kalmar / mule / podgrzybek / czosnek / natka pietruszki / parmezan / lubczyk / białe wino / sos grzybowo-maślany

Cena: 49 zł

Len i Bawełna (OFF Piotrkowska – Piotrkowska 138/140)

Tagliatelle z kapeluszami borowików oraz sosem na bazie świeżego tymianku, pasty truflowej, masła, czosnku, szalotki i białego wina, podawany ze szpinakiem baby i serem grana padano

Cena: 48 zł

Len i Bawełna

Mangal (Piotrkowska 71)

Tradycyjne tureckie manti w maślanym sosie z jogurtem czosnkowym i sumakiem

Cena: 35 zł

Mangal

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)

Gnocchi z krucho-maślanego ciasta z pistacjowym pesto, prażonymi migdałami i Milkowymi lodami

Cena: 18 zł

Milk Lodowe Bistro

Mono Cafe (Monopolis – Kopcińskiego 62)

Ręcznie robione tagliatelle w sosie z grzybami sezonowymi oraz smażoną polędwiczką wieprzową

Cena: 44 zł

  • Mono Cafe
  • Otwarte Drzwi

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)

Czarne tagliolini z polędwicą z miecznika, kaparami, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i natką pietruszki w sosie pomidorowym z dodatkiem białego wina i limonki, posypane pangrattato cytrusowym

Cena: 45 zł

Piekarnia (Monopolis – Kopcińskiego 62)

Cepeliny nadziewane mięsem wieprzowo – drobiowym, podawane z młodą kapustą z boczkiem, wykończone kruszonką z pieczywa orkiszowego

Cena: 29 zł

  • Piekarnia
  • PizzaNova

Pizzanova (Piotrkowska 78)

Lasagne bolognese – sos ragu alla bolognese w połączeniu z makaronem i delikatnym beszamelem, zapieczony pod mozzarellą

Cena: 32 zł

Raan Raan Pasta Italiana (Galeria Łódzka – Piłsudskiego 15/23)

Salsiccia e funghi – salsiccia, prawdziwki, cebula, czosnek, szczypiorek, śmietana

Do wyboru makaron: penne lub penne bezglutenowe, spaghetti, fusilli, farfalle

Cena: 36 zł

Raan Raan

Ramenownia (Piotrkowska 89)

Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion wieprzowy z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z chashu, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem

Vegan Hokkaido tsukemen – ramen własnej produkcji, kremowy bulion warzywny z dodatkiem miso tare i purée z dyni, podawany z kukurydzą, dymką, pieczoną dynią, ostrymi kiełkami mung i palonym porem.

Cena: 40 zł

Ramenownia

Ramki (Piotrkowska 144)

Pyzy faszerowane szarpanym żebrem wieprzowym, podane z assiette z cebuli, w którego skład wchodzą: sos z pieczonej cebuli, piklowana cebula, chrust z cebuli, majonez z palonej cebuli, oliwa szczypiorkowa

Cena: 38 zł

Ramki

Sendai sushi & ramen (Monopolis – Kopcińskiego 62)

Yaki-buta udon – makaron udon z polędwicą wieprzową w sosie ostrygowym z warzywami
i edamame

Cena: 29 zł

Sendai sushi&ramen

Szpulka (Manufaktura – Ogrodowa 19A)

Trofie all’amatriciana – makaron z sosem amatriciana z pomidorów, guanciale, białego wina, czosnku i pecorino romano

Cena: 45 zł

  • Szpulka
  • Szwalnia

Szwalnia Kuchnia i desery (Piotrkowska 217)

Leniwa świnka polsko-azjatycka – kluski leniwe w sosie z szarpaną wieprzowiną w paście gochujang i pomidorach

Cena: 39 zł

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Dim sum z kaczką i gęsią wątróbką, sos tom yum, szpinak z orzechami i tofu, olej z kolendry

Cena: 44 zł

Tabu Sushi

Ukryte Rzeki (Ogrody Geyera, Piotrkowska)

Tortellacci z borowikami (4 szt.) z bulionem z ośmiornicy, octem z pomidorów, smażonymi kurkami ze szpinakiem oraz serem Pecorino

Cena: 49 zł

Ukryte Rzeki

Zielona (Manufaktura – Drewnowska 58)

Wegańskie orecchiette z brokułem i groszkiem, w sosie z cukinii z aromatycznym tofu i płatkami chili

Cena: 36 zł

Zielona

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Kimchi Udon Bokkeum – udon, kimchi własnej produkcji, jajko 5,5 min. smażone w panko, papryka gochugaru, pasta gochujang, szczypior, boczek, sezam

Uwaga – chwilowo danie dostępne tylko na wynos

Cena: 32 zł

Zielony Chrzan
Idź do oryginalnego materiału