Ruszamy w piątek 27 maja. Mamy dla was prawie 40 propozycji burgerów, tyle samo restauracji i wydarzenia towarzyszące: grill, domowe pieczenie bułek czy quiz o burgerach .
Piąta edycja Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek 27 maja 2022 i jak zawsze będzie trwała 10 dni. Wydarzenie organizujemy z Łódzkim Centrum Wydarzeń, głównym partnerem jest firma Bidfood Farutex, w tym roku dołączył do nas również Wolt. Mamy dla was 39 mega burgerów, konkursy i wydarzenia. Planujcie trasę, korzystajcie z mapy, jedzcie burgery, wrzucajcie zdjęcia i wygrywajcie nagrody. Start!
Wydarzenia towarzyszące
Pierwsze już w poniedziałek 30 maja. Po weekendowym bumie zapraszamy do Manufaktury, w której restauracje szykują specjalne zestawy promocyjne. W Zielonej festiwalowy burger z lemoniadą arbuzowo-truskawkową będzie kosztował tylko 49 zł, Szpulka ma zaś propozycję z alko. Burgera z ananasem i krewetkami sparowano z High Life Ciechocinek (w składzie rum, kokos, ananas, mango, mięta i limonka) – za ten zestaw zapłacicie (sam koktajl kosztuje 31 zł).
Uwaga na wtorek i środę. Centralna Gastromachina zaprasza na grill BBQ pod chmurką. W podwórku przy Piotrkowskiej 93 będą rozstawione ruszty, smoker od BB Kingów, a gotować będzie nie tylko Wiktor Kaczanowski, ale również specjalni goście. Taki kwartet tylko ten jeden raz: Wiktor i Ozzy z Gastromachiny, Przemysław Bednarz z restauracji Szwalnia i Bartosz Snecz Dębski. Startujemy o 15.00. Co ważne, smoker zostanie na P93 również na środę. W Dzień Dużego Dziecka będą steki ze smokera, słodkości dla dzieciaków i specjalne koktajle dla dorosłych, a to wszystko już od godziny 16.00.
Co jeszcze? Razem z Drukarnią i KUSZ Production nakręciliśmy piękny film o domowym wypieku bułek do burgerów, szykujemy quiz z wiedzy o burgerach, odtworzymy kilka najdziwniejszych burgerów świata, a również zaprosimy was na konkurs. Wrzucajcie zdjęcia festiwalowych burgerów, oznaczajcie Jemy w Łodzi i zgarniajcie nagrody. Do wygrania między innymi trzy zaproszenia od Wolta na 200, 150 i 100 zł.
Mapa festiwalowych restauracji
Czas poznać festiwalowe burgery
Agrafka (Piotrkowska 90)
Burger gołąbek z azjatyckim twistem – mięso wołowe wzbogacone słodyczą banana w liściu pak choi/maślana bułka/ostro-kwaśna kiszona rzodkiewka/pędy bambusa/sos szalotkowy
Wege burger – kotlet z kaszy jaglanej i pieczonych buraków/gorzka czekolada z majonezem wasabi/ zielony ogórek/czerwona cebula/sałata lodowa/maślana brioszka
Burger z kurczakiem – kurczak faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami/kremowa ricotta z bazylią/marynowany karczoch/sałata lodowa/maślana brioszka
Burger z szarpaną wieprzowiną – szarpana wieprzowina/salsa z wędzonych papryczek chipotle i grillowanego ananasa/sos wiśniowy na bazie whisky/czerwona cebula i sałata lodowa w maślanej brioszce
Cena: 36 zł
Beka Bistro&Pub (Struga 7)
Chicken burger w stylu Nashville – marynowana pierś z kurczaka w maślance i belgijskim piwie w chrupiącej panierce/puree z wędzonej kukurydzy/remulada z selera/bekon/cheddar/sos BBQ/belgijskie frytki
Cena: 35 zł
Breadnia (Piotrkowska 86)
Burger festiwalowy – bułka naszego wypieku/kotlet wołowy/sos ranczerski/camembert w panko/konfitura z cebuli/szparagi z grilla z solą morską/szpinak
Cena: 34,90 zł
Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)
Ciemna Strona Mocy – mielony antrykot/długo wędzona szarpana łopatka wieprzowa w słodko-ostrym teriyaki z limonką/kapusta pekińska przesmażana na maśle z sezamem/grzyby shitake/marchewka/czarna bułka pszenna z sezamem
Cena: 40 zł
Centralna Gastromachina
Prosty a pyszny – kotlet mielony soczewicowy z orzechami włoskimi/młoda zasmażana kapustka z koperkiem/ogórek małosolny/ sos czosnkowy
Cena: 32 zł
Ciasno jak w Ulu (Księży Młyn)
Ulowy Burger – panierowane udko z kurczaka w panko/domowe gofry/salsa mango/majonez słodkie chili/wędzony boczek/pikle/sałata rzymska/frytki
Gastromachina Stacja Dąbrowskiego (Dąbrowskiego 59/61)
Żółto-czarny potwór – wołowina/ananas marynowany w Tabasco i miodzie/panierowane krążki kalmarów/salsa z rabarbaru, cebuli i kolendry/sałata/pomidor/sos do wyboru/czarna bułka
Cena: 35 zł
Hamra (Piotrkowska 89)
Hamra Meat Burger – kotlet jagnięco-wołowy/libański chlebek/cheddar/rukola/sos z kolendrą i miętą/libańskie pikle
Burger z brzuchem wieprzowym by Bartłomiej Kornacki – bułka własnego wypieku z dodatkiem kozieradki i pokrzywy/brzuch wieprzowy w glazurze z piwa lager z browaru Wiatr/sałatka z liści czosnaczku, szalotki i truskawek/relish z ogórka małosolnego i kopru
Cena: 39 zł
It-Am Pizza&Burger (Złocieniowa 33a)
Martha’s Burger – krucha wołowina w sosie własnym/liście botwinki/ciemny sos pieczeniowy/młoda kiszona kapusta/ogórek małosolny/pomidor malinowy/rzodkiewka/sos jogurtowo-szczypiorkowy z nutą chili i czosnku
Cena: 38 zł (w zestawie z ćwiartkami ziemniaczków ze skórką – 44 zł)
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Len i Bawełna
SeaBurger – maślana bułka własnego wypieku/macki z kałamarnicy Humboldta/pomidor bawole serce/krążki czerwonej cebuli/plastry smażonej czerwonej papryki/sałata bianco/autorski sos paprykowy/tradycyjne frytki
Cena: 49 zł (z frytkami z batata + 4zł)
MITMI (OFF Piotrkowska)
Południowiec – burger wołowy/grillowana cukinia, bakłażan, papryka i pomidor/sałata z sosem tzatziki/frytki
Cena: 39 zł
GreenGo – szpinakowa bułka/burger z czerwonej fasoli, kuminu, wędzonej papryki i chilli/pomidor/czerwona cebula/nachos/sos pomidorowo-ziołowy/frytki
Cena: 37 zł
Musztarda po Obiedzie (Pomorska 86)
Wiosenny przysmak – 2 x 100 g wołowiny przekładane aksamitnym serem camembert/bułka maślana/sos na bazie rzodkiewek z majonezem/sałata lodowa/pomidor malinowy/blanszowane szparagi/jajko sadzone
Cena: 34 zł
Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)
Crabby Smash (smash burger) – krab soft shell w panierce/wołowina/2x cheddar/rukola /aioli ze skórką limonki i chili/frytki
47 zł
Pizza Premium House (Żwirki 26)
Burger Agnello – bułka naszego wypieku/kotlet z jagnięciny/roszponka/sos z zielonego pieprzu z mięta/pikle/konfitowana czerwona cebula/opcjonalnie płatki chilli
Cena: 37 zł
Konstantynów
Łódź
Pizza Premium House
Pizza Premium House (Plac Kościuszki 13, Konstantynów Łódzki)
Pork burger – plastry wieprzowej polędwiczki/ maślana bułka z sezamem z naszego pieca/sos majonezowy z ogórkiem kiszonym i papryką wędzoną/sałata/rukola/pomidor malinowy/ogórek/karmelizowana czerwona cebulka z miodem
Green burger – pieczony kotlet z brokuła z prażonymi migdałami/wegańska bułka z sezamem z naszego pieca/pesto z natki pietruszki ze słonecznikiem/pomidor malinowy/ogórek/liście szpinaku/grillowaną gruszka Cena 28 zł
Małe Chinatown – wołowina z woka/ wołowina z antrykotu/kiełki fasoli mung/cheddar/kimchi/pomidor/sos majo-chili/sałata/sezam/bułka black
Cena: 41,99 zł (z frytkami 48,99 zł)
Wall Street BBQ
Whiskey in the jar
Whiskey in the jar (Manufaktura)
Sweet Smoky Burger – wołowina/grillowany ser wędzony/ogórek kiszony/czerwona cebula/roszponka/sałata lodowa/sos cumberland na bazie żurawiny i czerwonego wina z sokiem z pomarańczy i chrzanową nutą
Cena: 44,90 zł
Zielona (Manufaktura)
Zielony Szparag – maślana bułka/”jajeczne” tofu/”boczek” z papieru ryżowego/szparagi w migdałach/sałata/rukola/ogórek/czerwona cebula/sos musztardowy/sos majonezowy/balsamico/pieczone ziemniaczki z sosem piklowym
Cena: 38 zł
Zielona
Zielony Chrzan
Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Pan Japan Beef Curry Burger – szarpana wołowina w japońskim curry/japoński coleslaw/ piklowana czerwona cebula/grillowany pak choi/sos KFC/sałata/ogórek kimchi