Już nie sernik. To wilgotne, serowe ciasto jest sto razy lepsze

top.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Znudził ci się klasyczny sernik? Wcale nie musisz wykorzystywać twarogu sernikowego tylko do tego ciasta. Okazuje się, iż można zrobić z niego pyszną, wilgotną babkę, która będzie jak znalazł do niedzielnej, popołudniowej kawy. Sprawdzi się też jako słodka przekąska na co dzień.

Babka twarogowa jest alternatywą dla sernika. Od pierwszego kęsa pokochają ją osoby, które mają słabość do serowych wypieków. Co najważniejsze, to ciasto robi się gwałtownie i łatwo - masę możesz wyrobić melakserem, ale też manualnie. Sprawdź prosty przepis.

Składniki na babkę twarogową. Twaróg ma znaczenie

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem babki twarogowej jest oczywiście twaróg. Najlepiej kupić taki zmielony, sernikowy z wiaderka. Sprawdzi się też zmielony twaróg w kostce. Możesz spróbować również z kremowym serkiem ricotta - jeżeli w trakcie mielenia dojdzie do oddzielenia serwatki, to należy odcisnąć go na drobnym sitku lub gazie.

Tym razem dodajemy do ciasta płatki owsiane bogate w błonnik i cenne minerały. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć samej mąki pszennej. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babki twarogowej? Oto dokładna lista:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 300 g twarogu;
  • 200 g zimnego masła;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru;
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • skórka i sok z połowy cytryny.

Przepis na babkę twarogową

Na początek połącz w misce suche składniki, tj. mąka pszenna, płatki owsiane, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do nich pokrojone, zimne masło i wyrabiaj ciasto tak, żeby powstała kruszonka.

W kolejnym kroku dodaj pozostałe składniki, czyli twaróg, jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Wyrób całość na jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto przelej do dwóch keksówek posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm lub formy z kominem o średnicy 28 cm.

Babkę twarogową piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka. Pozostaw ją w urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, a potem wyjmij i studź na kratce. Na koniec możesz oprószyć wypiek cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Zobacz też:

Siostra Anastazja stosuje te trzy zasady w trakcie kiszenia ogórków. To dlatego chrupią jak chipsy

Tak zrobisz szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wyjdzie idealnie wyrośnięte i puszyste jak chmurka

Ten tani deser był hitem w PRL-u. Jest o niebo lepszy od włoskiej panna cotty

Idź do oryginalnego materiału