Już dawno przejadła mi się pasta z awokado i jajek. Teraz robię tylko taką. Mogę jeść łyżkami

kobieta.gazeta.pl 3 dni temu
Zdjęcie: Fot. iStock, oceane2508


Domowe smarowidło do chleba to sposób na urozmaicenie smaku codziennych kanapek. Przygotowanie pasty jest nie tylko proste, ale także daje pewność, iż używasz tylko świeżych i naturalnych produktów. Czego będziesz potrzebować?
Pasta na kanapki ze słonecznika i suszonych pomidorów to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Nasiona są bogate w białko, błonnik, witaminy E i B, a także minerały takie jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu składnikowi smarowidło dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Jak podaje serwis zdrowie.gazeta.pl, wspierają zdrowie serca, układ nerwowy oraz wspomagają układ odpornościowy. Przygotuj ją na weekendowe śniadanie i zaskocz bliskich nowym, pysznym smakiem.


REKLAMA


Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu


Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów. Zdrowa i smaczna alternatywa dla gotowców
Choć smarowidło jest pyszne samo w sobie, to warto eksperymentować z dodatkami, aby wzbogacić jego smak. Możesz dodać np. trochę świeżego szpinaku lub rukoli, inna interesująca opcja to odrobina soku z cytryny, który doda świeżości i kwaskowatości.
Składniki:


150 g prażonych nasion słonecznika,
40 g suszonych pomidorów,
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
kilka listków bazylii.


Jak się robi pastę ze słonecznika? Prosty sposób na smarowidło
Przygotowanie pasty ze słonecznika jest łatwe i szybkie, ale wymaga kilku etapów, które gwarantują doskonały smak i konsystencję. Ważne jest, by je uprażyć, a później dokładnie zmiksować.
Sposób przygotowania:


Na suchą patelnię wsyp nasiona słonecznika i praż na średnim ogniu, często mieszając, aż staną się lekko złociste. Uważaj, aby ich nie spalić.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W naczyniu umieść prażone nasiona, pomidory oraz czosnek, na koniec wlej olej.
dzięki blendera zmiksuj całość na gładką masę. jeżeli konsystencja będzie za gęsta, możesz dodać więcej oleju.
Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj kilka listków bazylii. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Idź do oryginalnego materiału