Jeszcze lepsze niż mielone i schabowe. Królowały w mlecznych barach

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety pożarskie zazwyczaj robi się na bazie kurczaka/źródło: alleksana, Pexels


Czy pamiętasz kotlety pożarskie? Odkopałam ten przepis ostatnio i totalnie przepadłam, zresztą jak cała moja rodzina. Dosłownie oszaleliśmy na punkcie tej kultowej potrawy. Z tobą też może tak być!

Masz dość gotowania w kółko tego samego? Wręcz nie możesz patrzeć się już na oklepane schabowe i mielone? A może szukasz ciekawej inspiracji kulinarnej? jeżeli odpowiedziałeś twierdząco, choć na jedno z powyższych pytań, trafiłeś w odpowiednie miejsce. I już za moment wszystko stanie się jasne.

Zacznijmy od tego, iż warto czasami sięgnąć do zeszytów z przepisami naszych babć i mam. Można znaleźć tam wiele ciekawych i sprawdzonych perełek kulinarnych. I właśnie tego typu recepturę już za moment ci zdradzę.

Z tym przepisem również warto się zapoznać: Oszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnienia

Tymi kotletami zajadali się wszyscy!

Nie wiem, czy pamiętasz jeszcze kotlety pożarskie, które kilkadziesiąt lat temu były prawdziwym hitem. Zajadano się nimi m.in. w barach mlecznych. I w sumie nie ma się co dziwić, bo naprawdę świetnie smakują, o czym sam możesz się przekonać jeszcze dziś. Wystarczy, iż wykorzystasz poniższy przepis, a pyszne danie w mgnieniu oka zawita do twojej kuchni.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto przypomnieć, czym w ogóle są kotlety pożarskie. Otóż są to mięsne kęski przygotowane na bazie posiekanego mięsa. zwykle robi się je z kurczaka, ale znane są również przepisy z cielęciną w roli głównej. Pyszne kotlety w panierce charakteryzują się również obecnością ubitych białek oraz bułki moczonej w mleku. To właśnie dzięki tym dwóm składnikom genialne kotlety wychodzą mega soczyste i pulchniutkie.

Kotlety pożarskie zwykle robi się na bazie kurczaka/źródło: alleksana, Pexels

Jak zrobić kotlety pożarskie?

Przygotowanie pysznych kotletów to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego też poradzi sobie z nimi choćby osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę w kulinarnym świecie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 bułka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. Najpierw dokładnie umyj i osusz mięso. Następnie należy je drobno posiekać lub zmielić.
  2. Do miski przelej mleko, po czym włóż do niej bułkę. Mocz ją w ten sposób minimum przez 10 minut.
  3. Jajka rozbij, po czym oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Natomiast żółtka należy utrzeć z masłem klarowanym.
  6. Teraz ustaw na blacie kuchennym miskę z mielonym kurczakiem. Następnie dodaj do środka: wcześniej ubite białka, żółtka z masłem, namoczoną bułkę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy.
  7. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec uformuj z powstałej mieszanki kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!

Oczywiście kotlety pożarskie możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Świetnie spiszą się tu zarówno kolorowe sałatki oraz surówki, jak i ziemniaki, ryż, czy kasza. Oczywiście możesz korzystać ze wszystkich opcji zamiennie. W ten sposób kultowe kotlety nigdy ci się nie znudzą.

Ten przepis też może Cię zainteresować: Popularne w PRL-u. Były hitem barów mlecznych, a teraz wręcz ich unikamy

Idź do oryginalnego materiału