Gdy myślimy o śniadaniach proponowanych przez dietetyków, często wyobrażamy sobie skomplikowane posiłki, które wymagają i trochę czasu, i pracy. A rano nie każdy może sobie na to pozwolić. Na szczęście - o ile dnia nie rozpoczynamy od tabliczki czekolady albo paczki czipsów - wystarczy prosta zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń.
REKLAMA
Zobacz wideo Sylwia Bomba wspomina najgorszą dietę w życiu. "11. dnia padłam jak kawka" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Śniadanie powinno być bogate w białko. Dwa jajka to za mało
Jakościowe śniadanie jest ważne, bo pobudza metabolizm i procesy związane z układem pokarmowym oraz daje nam energię na pierwszą część dnia. jeżeli nie chcemy zaczynać dnia od ciągłego podjadania, to warto, żeby śniadanie było sycące. By takie było, warto, żeby zawierało sporo białka. Jak mówi dietetyczka Joy Bauer dietetycy, cytowana przez serwis Today, dorośli powinni spożywać od 20 do 40 g tego składnika w każdym posiłku.
Śniadanie powinno być bogate w białko. Dwa jajka to za mało fot. shutterstock / I.K.Media
Dodaj do śniadania, a przestaniesz myszkować po kuchni
Skoro białko, to jajko, prawda? Zgadza się. Okazuje się jednak, iż samo jajko wbrew pozorom nie zawiera aż tak dużo białka, bo zaledwie 6 g (zgodnie z oficjalną informacją podaną przez amerykański Departament Rolnictwa USDA). Zatem dwa lub trzy to 12-18 g białka. W dalszym ciągu za mało. Dobrze wiec taki posiłek wzbogacić o coś, co pozostało lepszym źródłem tego składnika. Doskonale sprawdzi się tu serek wiejski. Ten podstawowy zawiera około 11 g białka, możemy też pokusić się o wersję wysokobiałkową. Serek wiejski można zjeść do śniadania po prostu łyżeczką. Dobrym wyborem jest dodanie go do jajecznicy.
A jeżeli nie jesteście specjalnymi fanami jajek ani serka wiejskiego, zawsze można postawić na inne produkty, które też zawierają sporo białka. Należą do nich między innymi:
skyr,
ser mozzarella, gouda, twaróg
orzechy, masło orzechowe
ryby (tuńczyk, łosoś, makrela),
mięso (kurczak indyk),
rośliny strączkowe.