Pomidory to warzywa, które w kuchniach Polaków pojawiają się bardzo często. Ale czy poza smakiem ich jedzenie przynosi nam jakieś korzyści? Lekarz Marek Skoczylas postanowił nieco rozjaśnić tę kwestię. Jego słowa powinieneś zapamiętać na zawsze.
Spośród wszystkich masowo używanych przez nas warzyw, pomidory odgrywają jedną z najważniejszych ról. To nie tylko niezliczone sałatki, surówki i cienkie plastry położone na wierzchu kanapek. Pomidory przerabiamy też na sosy, kiszonki i oczywiście zupy. To zresztą nie tylko polska domena. O włoskim ragu alla bolognese albo indyjskim pomidorowym chutney wie przecież cały świat.
Pomidory i ich wartości odżywcze – Pyszności; fot. Canva
A jednak pomidory to nie tylko smak, ale i właściwości odżywcze. Są prawdziwą bombą witaminową. Nie brakuje w nich również takich mikro i makroelementów, jak beta-karoten i likopen. Tyle z teorii — a jak wygląda praktyka? O tym, co się stanie, jeżeli codziennie będziemy jeść pomidory, opowiedział dr Marek Skoczylas, absolwent akademii medycznej w Lublinie, specjalista od toksykologii żywności i autor znanego bloga „Życie bez leków”.
Pomidory w codziennej diecie
Już na wstępie swojego filmu na YouTube dr Marek Skoczylas zdradza niejako jego wydźwięk, mówiąc iż za chwilę dowiemy się, dlaczego warto włączyć pomidory do diety. Przejdźmy więc do rzeczy. Na jakie elementy ludzkiego zdrowia najlepiej wpłynie codzienne jedzenie tych warzyw? Jest ich niewiarygodnie dużo.
Pomidory mają przede wszystkim imponujący wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wynika to z zawartego w nich likopenu, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. Te substancje normalizują ciśnienie krwi poprzez zmniejszanie napięcia ścian naczyń krwionośnych. Badania wykazały, iż po 8 tygodniach stosowania ekstraktu z pomidora przez osoby z nadciśnieniem, nastąpił spadek ciśnienia kurczowego i rozkurczowego krwi.
Czerwone warzywa dobrze wpływają również na profil lipidowy. Powodują one rozpad tzw. złego cholesterolu. Dr Skoczylas przytoczył tu badanie, w którym wykazano, iż u pacjentów, którzy doświadczyli incydentów wieńcowych, poziom likopenu był znacznie niższy, niż u zdrowych osób.
Regularnym spożywaniem pomidorów powinni zainteresować się również… palacze. Jak się okazuje, likopen skutecznie neutralizuje wolne rodniki, które dostają się do organizmu wraz z dymem tytoniowym. Ostateczny wniosek? Pomidory chronią przed rakiem płuc! Podobnym działaniem wykazują się też w przypadku prostaty, niwelując ryzyko wystąpienia nowotworu.
To oczywiście nie wszystkie zalety codziennego jedzenia pomidorów. Wpływają one pozytywnie również na wątrobę, mózg, kości i skórę. Są niezastąpionym wsparciem przy powikłaniach cukrzycowych, a choćby wspierają proces odchudzania.
W jaki sposób spożywać pomidory?
Na koniec swojego nagrania dr Marek Skoczylas postanowił jeszcze poruszyć ciekawą kwestię najlepszej możliwej formy pomidorów. Nie chodzi tu bynajmniej o smak, ale właśnie o zawartość tego niezwykłego składnika — likopenu.
Jak wyjaśnił specjalista, biodostępność tego związku zwiększa się wraz z… obróbką termiczną pomidorów! To dlatego na przykład zupa krem z pieczonych pomidorów jest zdrowsza, niż ich surowa forma.