Jesz jabłka? Oto co się wtedy dzieje z twoim organizmem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jabłka to samo zdrowie - Pyszności; Fot. Pixabay


Jabłka są naszym dobrem lokalnym. Należą do najpopularniejszych owoców w kraju, tym samym są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Wyróżnia je chrupiący miąższ, a w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć choćby jedno jabłko dziennie do diety.

Jabłka są bogate w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Zawierają również pewne ilości witamin z grupy B (takich jak tiamina, ryboflawina i witamina B6) oraz minerałów, w tym potasu, co przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. To jednak tylko kilka z prozdrowotnych adekwatności jabłek. Regularne spożywanie tych owoców może mieć kolosalny wpływ na nasze zdrowie.

Przeczytaj również: Zapomniane owoce. Zapobiegają nowotworom i łagodzą zapalenie stawów

Jabłka to źródło drogocennego błonnika

Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Według Harvard TH Chan School of Public Health oba rodzaje błonnika są ważne dla trawienia. Rozpuszczalny błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i trawienie glukozy, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Tymczasem nierozpuszczalny błonnik wspiera perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko zaparć i reguluje rytm wypróżnień.

Badanie opublikowane w „The American Journal of Clinical Nutrition” wykazało, iż jedzenie dwóch jabłek dziennie pomaga obniżyć zarówno poziom „złego” cholesterolu LDL, jak i trójglicerydów. Według University of Illinois rozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w wyściółce ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ryzyko występowania miażdżycy tętnic i chorób serca. Może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Jabłka to samo zdrowie – Pyszności; Fot. Pixabay

Wspierają odporność

Według badań na zwierzętach (opublikowanych na łamach „Brain, Behavior, and Immunity”) dieta wypełniona rozpuszczalnym błonnikiem pomaga przekształcić komórki odpornościowe, które były prozapalne, w komórki przeciwzapalne i wspierające odporność. Inne badanie na zwierzętach, opublikowane w czasopiśmie „Immunity”, wykazało, iż dieta bogata w błonnik pomaga chronić myszy przed grypą. Nie jest jednak jasne, czy te efekty wystąpią u ludzi.

Mimo to istnieją powody, by sądzić, iż jabłka mogą wzmacniać odporność, po części dlatego, iż zawierają witaminę C. Na łamach magazynu „Nutrients” wykazano, iż regularne spożywanie witaminy C odgrywa wiele ról we wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego. Na przykład, wzmacnia barierę nabłonkową (rodzaj tkanki) przed patogenami i chroni przed środowiskowym stresem oksydacyjnym, takim jak zanieczyszczenie i promieniowanie.

Zapobiegają nowotworom

Jabłka mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Zdaniem naukowców jest to związane z zawartymi w tych owocach przeciwutleniaczami (przeciwutleniacze ograniczają wzrost komórek rakowych). Przegląd opublikowany w „Public Health Nutrition” wykazał, iż regularne spożywanie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, jamy ustnej, przełyku i piersi.

Badanie opublikowane w czasopiśmie „Pediatrics” wykazało, iż kobiety, które spożywały więcej pokarmów bogatych w błonnik w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości, miały mniejsze ryzyko raka piersi w późniejszym życiu. Inne badanie opublikowane na łamach „The Lancet” wykazało, iż dieta bogata w błonnik pokarmowy może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego i rakiem piersi, a także przed cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia.

Idź do oryginalnego materiału