Jesz gorzką czekoladę po tej godzinie? Dietetyk mówi, iż to ogromny błąd

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gorzka czekolada - Pyszności; Foto: Canva.com


Gorzka czekolada to produkt o wielu prozdrowotnych adekwatnościach. Jest bogata w magnez oraz zawiera związki, które mogą pomóc poprawić nastrój i zmniejszyć uczucie stresu. Zaleca się jednak, by nie sięgać po nią po godzinie 18. Dlaczego? Wątpliwości rozwiewa dietetyk Marcin Jackowiak.

Marcin Jackowiak to dietetyk sportowy oraz twórca wideo o tematyce zdrowego żywienia i sportu. Jego filmiki pojawiają się w mediach społecznościowych – na TikToku czy Instagramie. W jednym z takich nagrań Jackowiak wyjaśnił, dlaczego nie powinno się sięgać po gorzką czekoladę po godzinie 18. Nie chodzi tu tym razem o kalorie, tłuszcz czy cukier znajdujące się w produkcie, a o kofeinę. Spożywanie gorzkiej czekolady przed snem może pogarszać jego jakość.

Gorzkie czekolady, szczególnie te ciemne, mogą zwierać od pół do dwóch i pół miligrama kofeiny na gram czekolady. Oznacza to, iż zjedzenie tabliczki gorzkiej czekolady to pochłonięcie choćby dwustu pięćdziesięciu gramów kofeiny, czyli prawie trzech filiżanek kawy. Kofeina, niezależnie od źródła, może pogarszać jakość snu – tłumaczy Jackowiak.

@mjackowiak.dietetyk O taka ciekawostka #czekolada #zdrowejedzenie #kawa ♬ Paris – Else

Ile kofeiny można spożywać dziennie?

Jak wskazuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zalecana maksymalna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka wynosi 400 mg na 24 godziny. To ogólne założenie, ponieważ są osoby, które – przykładowo – po jednej filiżance kawy odczuwają np. drżenie rąk. To, jaka porcja kofeiny jest dla danej osoby optymalna, zależy m.in od jej masy ciała – chodzi o tzw. indywidualną tolerancję. Wobec tego zaleca się dawkowanie od 3 do 6 miligramów kofeiny na kilogram masy ciała.

Gorzka czekolada – Pyszności; Foto: Canva.com

Kofeinę dostarczamy do organizmu z wielu źródeł, nie tylko z kawy czy wspomnianej już gorzkiej czekolady. O jakich ilościach mowa? Przyjrzyjmy się kawie. To, ile jest kofeiny w porcji czarnego naparu, zależy od wielu czynników. W przypadku klasycznej arabicy bądź robusty ok. 65 mg kofeiny znajduje się w filiżance (30 ml) espresso. W kubku parzonej (200 ml, w zależności od zastosowanych proporcji kawy i wody) jest od 70 do 140 mg kofeiny. W podobnej porcji herbaty czarnej lub zielonej (250 ml) znajduje się ok. 50 mg, w napojach typu cola (330 ml) – ok. 40 mg, w napojach energetyzujących – ok. 30 mg/100 ml, a w czekoladzie mlecznej (100 g) – ok. 20 mg.

Gorzka czekolada – dlaczego warto po nią sięgać?

Gorzka czekolada zawiera zwykle ponad 70 proc. kakao, co daje jej intensywny smak i aromat. Kakao zaś to źródło przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i mogą chronić przed chorobami serca i nowotworami. W porównaniu do innych rodzajów czekolady, gorzka zawiera mniej cukru, co czyni ją bardziej odpowiednią dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanych słodkości.

Gorzka czekolada jest również bogata w magnez, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i mięśni oraz może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i cukrzycy. Dzięki związkom, takim jak teobromina i fenyletylamina czekolada – również ta gorzka – może pomóc poprawić nastrój i zmniejszyć uczucie stresu. Co ciekawe, znajdziemy w niej w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć też, iż spośród wszystkich rodzajów słodyczy, gorzka czekolada najmniej szkodzi zębom. Ponadto, zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą (w Japonii opracowano już choćby pastę do zębów z ekstraktem z kakao).

Zobacz także przepis na kubeczki z czekolady z musem czekoladowym, owocami i bitą śmietaną:

Idź do oryginalnego materiału