Sól w zależności od regionu i sposobu pozyskiwania może mieć nie tylko kolor biały, ale również różowy, zielony, czerwony czy choćby czarny. Kala Namak, czyli właśnie czarna sól, staje się coraz bardziej popularna na świecie ze względu na swój specyficzny smak. Szczególnie upodobali ją sobie weganie. Co takiego kryje w sobie ten produkt i do czego warto go używać?
Sól w diecie
Wszystkie rodzaje soli to przede wszystkim chlorek sodu (NaCl). Swój unikalny smak i zapach zyskują one dzięki różnego rodzaju domieszkom. Nie zmienia to jednak faktu, iż sól to sól, czyli nie można spożywać jej w nadmiarze.
Oczywiście, chlorek sodu i sód są niezbędne do życia. Dobowe zapotrzebowanie na sód wynosi ok. 1,5 g, a na chlor – 2,3 g. Tym samym WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca, by dzienne spożycie soli wynosiło 5 g, czyli ok. 1 łyżeczkę. Nie chodzi tylko o sól dodawaną przez nas do potraw, ale również o tę, która znajduje się w gotowej żywności: wędlinach, serach, pieczywie, kiszonkach itd.
Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, iż nadmiar soli jest niezwykle szkodliwy dla ludzkiego organizmu i może być przyczyną wielu chorób – szczególnie układu sercowo-naczyniowego. Tymczasem Polacy spożywają ponad dwa razy więcej soli, niż rekomenduje WHO.
Czy ma więc znaczenie, czy do naszej diety wprowadzimy sól białą, czerwoną, różową czy czarną? Niekoniecznie. Jednak warto wiedzieć, iż czarna sól jest wyjątkowa nie tylko ze względu na swój skład, ale też smak.
Jak powstaje czarna sól?
Kala Namak wydobywana jest w Indiach, Pakistanie, Nepalu, Bangladeszu, na Cyprze. Jest ona bogata w związki siarczanowe – głównie siarczan sodu.
Wydobyty produkt jest prażony w ceramicznym naczyniu z dodatkiem węgla drzewnego, za pomocą którego zyskuje swój wyjątkowy kolor. Wbrew nazwie nie jest on czarny, ale lekko brązowy lub ciemnofioletowy. Podgrzana do ok. 800 stopni Celsjusza sól zaczyna się topić. Wytrącają się z niej: siarczek sodu, siarkowodór oraz siarczek żelaza.
Siarkowodór odpowiada za specyficzny zapach Kala Namak, który przypomina nieco gotowane jajka. Siarczek sodu jest źródłem jej lekko gorzkawego posmaku. Z kolei siarczek żelaza nadaje jej kształtu kryształków o ciemnym zabarwieniu.
Pyszności – Fot. Unsplash
Zewnętrzne zastosowanie czarnej soli
Czarną sól można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Przypisuje się jej wręcz magiczne adekwatności. Mieszkańcy Hawajów wierzą, iż bryłki Kala Namak rozstawione w różnych miejscach w domu chronią go przed negatywną energią.
Produkt warto stosować do kąpieli, gdyż ma pozytywny wpływ na skórę, łagodząc różnorodne dolegliwości skórne. Kąpiel solna może być także sposobem na detoksykację organizmu. Ponadto może wspierać walkę z grypą i pomagać w trakcie rekonwalescencji czy też w leczeniu zwichnięć, stłuczeń albo bólów stawów i mięśni.
Taka zdrowotna kąpiel powinna trwać maksymalnie pół godziny, a woda powinna mieć temperaturę równą temperaturze ciała. Zabiegu nie należy wykonywać po jedzeniu, kiedy żołądek jest pełny.
Czarna sól – zastosowanie w kuchni
Czarna sól ma bardziej gorzki smak niż słony, więc nie do końca można zastąpić nią zwykłą sól. Stanowi za to interesujący dodatek do potraw oraz może być ich elementem dekoracyjnym.
Ogromne znaczenie ma jajeczny zapach i posmak czarnej soli. Właśnie ze względu na tę adekwatność Kala Namak zyskała tak dużą popularność w kuchni wegańskiej. Dzięki niej można cieszyć się smakiem jajek bez ich używania.
Z tego też względu czarną sól stosuje się do przygotowania wegańskiego majonezu (sojonezu), sałatki jarzynowej czy też tofucznicy, czyli wegańskiej jajecznicy. Jednocześnie Kala Namak sprawdzi się także jako przyprawa do grillowanego mięsa czy też rybnych potraw.
Jest ona również głównym składnikiem tradycyjnego orzeźwiającego napoju indyjskiego, jakim jest Jaljeera. Znajdziemy ją także w mieszance przypraw Chaat Masala, która poza czarną solą zawiera: chili, pieprz, białą sól, goździki, kminek, tymianek, melon, suszone mango, gałkę muszkatołową, imbir, kmin, nasiona granatu, kolendrę i liście mięty.
Czarną sól można bez problemu kupić w sklepach internetowych, ale dostępna jest również w sklepach stacjonarnych. Można znaleźć ją w sklepach zielarskich albo ze zdrową żywnością. W związku z tym, iż jest coraz częściej stosowana, jej cena również zaczyna spadać. Wcześniej wynosiła ona choćby ok. 20 zł za 100 gramów. Teraz można znaleźć Kala Namak choćby w cenie ok. 6 zł za 500 gramów.
Autor: Halina Basek
Jeśli masz ochotę na pyszną i w dodatku zdrową przekąskę, możesz wypróbować przepis na szparagi w cieście francuskim z naszego kanału w serwisie YouTube.