Jest najgorszym wyborem na śniadanie. Dietetyczka ostrzega: nie dość, iż tuczy, to jeszcze podnosi cukier

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Białe pieczywo nie jest dobre na śniadanie (PEXELS)


Eksperci twierdzą, iż śniadanie powinno być codziennie spożywane. Zapewnia nam ono energię na resztę dnia, poprawia pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Nie powinniśmy jednak jeść wszystkiego. Są dania, których powinniśmy unikać. Dietetyczka wyjaśnia, które wybory nie są najlepsze.

Dr Natalie Forester ostrzega przed niektórymi potrawami. Nie nadają się one na żaden posiłek, bo powodują tycie oraz znacznie podnoszą cukier. To nie są jedyne wady tych popularnych produktów.

Czytaj też: Robisz tak w czasie śniadania? Dlatego nie chudniesz i brak ci sił

Czego nie jeść na śniadanie? Dietetyczka wymienia znane i lubiane produkty

Jedna sprawa to niepomijanie porannego posiłku, druga zaś dotyczy tego, co wybieramy. Ekspertka w rozmowie z magazynem „The Sun” postanowiła powiedzieć o kilku daniach, które są okropnym wyborem na śniadaniową ucztę. Czego więc powinniśmy unikać?

Dietetyczka odradza spożywanie pakowanych ciastek i herbatników. Zawierają one tłuszcze trans, które są jedną z przyczyn przewlekłych chorób. Powinnyśmy unikać również rafinowanych ziaren i białego chleba. Zawierają bardzo mało błonnika i niewielkie ilości składników mineralnych. Pani doktor przestrzega również przed drożdżówkami i pączkami. Czasem trudno im się oprzeć, ale zawierają ogromne ilości cukru i tłuszczów nasyconych.

Białe pieczywo nie jest dobre na śniadanie (PEXELS)

Ogromnym zaskoczeniem dla wielu osób będzie fakt, iż dr Forester nie poleca owsianki na śniadanie. Jest jednak mały szczegół. Musimy zwracać uwagę na to, jakie płatki kupujemy. Te najbardziej przetworzone zawierają barwniki i cukier. Dobrym wyborem będą więc płatki owsiane górskie, które zawierają błonnik, witaminę E, witaminy z grupy B oraz wapń i magnez.

Na liście znalazło się też masło orzechowe o obniżonej zawartości tłuszczu. Może i ma mniej kalorii niż pełnotłusta wersja, ale nie dostarczymy sobie składników odżywczych korzystnych dla serca.

Dlaczego to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Przede wszystkim dostarczy nam energii na resztę dnia, co przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Poranny posiłek pozytywnie wpływa na nastrój i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Nie trzeba wspominać o tym, iż dostarcza nam wiele składników odżywczych. Dzięki niemu mniej też podjadamy.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje:

„Osoby, które codziennie spożywają śniadania, mają o 16 proc. mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18 proc. zespołu metabolicznego, 19 proc. cukrzycy typu 2 i o 20 proc. otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie trzy razy w tygodniu”.

Na śniadanie wybieraj tradycyjne masło orzechowe (PEXELS)

Idź do oryginalnego materiału