Jeśli masz taką w kuchni, gwałtownie wyrzuć. Jej używanie może bardzo zaszkodzić

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Łyżka kuchenna wycofana z obrotu decyzją GIS - Pysznośi; Fot. Główny Inspektorat Sanitarny


Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące łyżki kuchennej. Jak wynika z kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, z łyżki mogą przedostawać się do żywności substancje niebezpieczne dla człowieka. Zdecydowano więc o wycofaniu produktu z rynku.

Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdziła, iż korzystanie z łyżki wskazanej w komunikacie może być niebezpieczne dla zdrowia. To ze względu na niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością. Jak tłumaczy Inspektorat, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia i nie powinny znajdować się w żywności.

Przeczytaj także: Kupiłeś te płatki śniadaniowe? Natychmiast wyrzuć. Zawierają toksyczną substancję

Łyżka kuchenna wycofana z obrotu. Ostrzeżenie GIS

Mowa konkretnie o łyżce kuchennej „Mistrz w kuchni” marki VALDINOX o numerze partii: KZ/21/052 i kodzie kreskowym: 5907508180836. Dystrybutorem łyżek jest firma ALTOM Sp. z o.o. Sp. K (ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno). Przedsiębiorstwo rozpoczęło procedurę wycofania z obrotu produktów wskazanych w komunikacie. Firma zobowiązała się też do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz ich utylizację.

Jak wynika z informacji przekazanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, z łyżki wskazanej w komunikacie mogą przedostawać się do żywności substancje niebezpieczne dla człowieka. Mowa konkretnie o pierwszorzędnych aminach aromatycznych. GIS apeluje więc, by nie używać łyżek, o których mowa w ogłoszeniu do kontaktu z żywnością.

„W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej (…) Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności”.

Łyżka kuchenna wycofana z obrotu decyzją GIS – Pysznośi; Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

GIS ostrzega przed sprzętem kuchennym. Wykryto pierwszorzędne aminy aromatyczne

Sanepid wskazuje, iż pierwszorzędowe aminy aromatyczne należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów. Urząd tłumaczy, iż to również produkty rozkładu barwników azowych, a także produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty).

„Najczęściej badanymi przez sanepid produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011” – informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku.

Idź do oryginalnego materiału