Jeśli masz dużo jabłek, przygotuj ten chrupiący strudel jabłkowy z domowego ciasta

fajnainspiracja.pl 8 godzin temu

Strudel – deser, który pachnie domem i przypomina dzieciństwo. Strudel jabłkowy to jeden z tych deserów, które przywołują na myśl domową atmosferę i ciepło rodzinnego ogniska. Niezależnie od tego, czy jest podawany do popołudniowej herbaty, czy jako słodka przekąska po obiedzie, zawsze przywołuje atmosferę spokoju i wyciszenia.

Przygotuj więc składniki i wyczarujmy razem tę pyszność!

Strudel jabłkowy z domowego ciasta

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g zwykłej mąki (można też użyć zdrowszej mąki, na przykład pełnoziarnistej)
  • 250 g masła (użyj na przykład masła Hera – połączyłam je ze zwykłym masłem, pozostało lepsze)
  • 2 jajka (do ciasta i do smarowania)
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek letniej wody

Nadzienie:

  • 8 jabłek (jeśli masz więcej, możesz również zrobić placuszki jabłkowe)
  • Cukier, cukier waniliowy (w zależności od słodyczy jabłek i gustu)
  • Cynamon (do smaku – można również użyć cukru cynamonowego jako zamiennika)
  • Trochę skrobi (ja użyłam Golden Cob, ale sprawdzi się też np. budyń waniliowy)
  • Rodzynki, orzechy (do smaku – opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

1) Przygotowanie ciasta: Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Wsyp mąkę (400 g) do dużej miski.

Dodaj zmiękczone masło Hera (250 g – ja połączyłam je ze zwykłym masłem), które wcześniej pokroiłaś na mniejsze kawałki.

Oprócz Hery dodaj jajko (1) i ocet (2 łyżki), który służy do nadania ciastu miękkości i elastyczności.

Na koniec dodaj wodę (6 łyżek stołowych) – powinna być letnia, ponieważ dzięki temu ciasto będzie pracować szybciej i łatwiej.

Wymieszaj wszystkie składniki w misce dzięki robota kuchennego, rąk lub robota kuchennego, aż powstanie jednolite ciasto. jeżeli ciasto za bardzo klei się do palców, można dodać nieco więcej mąki.

2. Wałkowanie i napełnianie ciasta: Przenieś ciasto z miski na czystą i lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Celuj w równą grubość, która powinna być naprawdę bardzo cienka (z pewnością możesz rozwałkować ciasto jeszcze cieńsze niż ja – trochę się martwiłem, iż się rozerwie).

3. Podczas gdy ciasto odpoczywa, możesz przygotować nadzienie. Najpierw obierz i zetrzyj na grubej tarce jabłka (8 sztuk) lub pokrój je na małe kawałki, w zależności od preferencji (ja tym razem starłam je na tarce).

4. Zawijanie strudla: Po starciu jabłek na tarce, odciśnij je lekko, aby usunąć nadmiar soku i rozłóż je równomiernie na przygotowanym cieście. Następnie posyp je cukrem i cukrem waniliowym (do smaku).

Następnie dodać mielony cynamon (do smaku), który nadaje nadzieniu typowy aromat i smak (można również zastąpić go cukrem cynamonowym). Posyp również skrobią kukurydzianą, aby zapobiec wsiąkaniu pozostałego soku jabłkowego w ciasto

Jeśli lubisz rodzynki lub orzechy, nadszedł czas, aby je dodać. Na koniec zacznij ostrożnie wałkować ciasto, aż uformujesz ładny, ciasny strudel. Złóż dwie krótsze krawędzie ciasta do środka, aby nadzienie nie wyciekało.

5. Powlekanie i pieczenie. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj powierzchnię strudla roztrzepanym jajkiem – zapewni to piękny złoty i błyszczący kolor podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umieść blachę ze strudlem w piekarniku i piecz przez około 40-50 minut, aż strudel nabierze złotego koloru, a skórka będzie chrupiąca. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego należy sprawdzać, czy strudel się nie przypala.

6. Podawanie. Gdy strudel pozostało ciepły, można posypać go cukrem pudrem. Świetnie smakuje sam lub z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

WSKAZÓWKI:

  • Karmelizowane jabłka. Jabłka lekko się skarmelizują i nabiorą bogatszego smaku.
  • Skórka z cytryny: Aby uzyskać orzeźwiający akcent, można dodać trochę startej skórki z cytryny do nadzienia jabłkowego. Nada to strudlowi subtelnej świeżości i wzmocni smak jabłek.
  • Przed pieczeniem można posmarować strudel roztopionym masłem zamiast jajkiem. Masło stworzy jeszcze bogatszą i bardziej chrupiącą powierzchnię.
  • Orzechy lub kruszonka: Przed pieczeniem można posypać strudel kruszonką (masło, mąka, cukier) lub posiekanymi orzechami. Po upieczeniu strudel będzie przyjemnie chrupiący.
  • Miód. Miód nada nadzieniu subtelnej słodyczy z nutą karmelu, a jednocześnie będzie zdrowszą opcją.
Idź do oryginalnego materiału