Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. To wyjątkowo smaczne warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy nie mogą doczekać się już obiadu z młodymi ziemniakami. Katarzyna Bosacka zdradza, o czym należy pamiętać na zakupach.
Katarzyna Bosacka opublikowała na Instagramie nagranie, w którym pomaga w świadomym kupowaniu ziemniaków. Okazuje się, iż przez niewiedzę możemy dać się nabrać i stracić pieniądze. Czym różnią się od siebie ziemniaki jadalne, wczesne i młode? Dziennikarka odpowiada.
Katarzyna Bosacka zdradza, jak kupować młode ziemniaki. Trzeba mieć się na baczności
Choć zakup ziemniaków w sklepie mógłby wydawać się najprostszą czynnością, to okazuje się, iż wcale tak nie jest. Katarzyna Bosacka podpowiada, czym różnią się poszczególne ziemniaki i jak kupić te, na których zakupie naprawdę nam zależy.
Przede wszystkim nie powinniśmy dać się zwieść, bo polskie młode ziemniaki trafiają do sklepów dopiero w czerwcu. Wcześniej możemy kupić ziemniaki jadalne i wczesne. Ziemniaki jadalne to warzywa z zeszłego roku, których zbiory najprawdopodobniej przypadały na jesień. Są duże i mają grubą skórkę, więc są przeciwieństwem młodych ziemniaków, których tak wyczekujemy.
Sprawdź również: Wstaw do kuchni biurowy pojemnik z IKEA. gwałtownie sobie podziękujesz
Mogłoby się zaś wydawać, iż ziemniaki wczesne to strzał w dziesiątkę. Nic bardziej mylnego.
Są importowane z Cypru, Izraela, Hiszpanii i z Włoch. Są bardzo drogie. Kosztują choćby kilkanaście złotych za kilogram
– zaznacza Katarzyna Bosacka.
Bardzo często dajemy się więc nabrać, licząc na to, iż tak wysoka cena dotyczy ziemniaków młodych. Wynika ona jednak z kosztów transportu, a nie jakości i terminu zbiorów.
Młode ziemniaki – przepisy. W tych wersjach smakują obłędnie
Wszyscy czekamy na młode ziemniaki, ponieważ charakteryzują się delikatnym smakiem. Sposobów na ich przyrządzenie jest ogrom, a przepisy na ziemniaki potrafią zaskoczyć. Doskonale smakują jako placki ziemniaczane, ale też w różnorodnych sałatkach. Twoja rodzina na pewno rozsmakuje się też w młodych ziemniakach faszerowanych serem bądź mięsem podawanych z sosem. Będą też świetnym dodatkiem do tradycyjnych obiadów.