Jesienne muffinki dyniowe z bitą śmietaną. Tak pyszne, iż nie oprzesz się dokładce. Poznaj przepis na deser z dynią, cynamonem i imbirem

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Muffinki dyniowe pachnące korzennymi przyprawami to przysmak w sam raz na jesienne dni. Są delikatne, idealnie wilgotne i słodkie. Polecam udekorować je bitą śmietaną i posypać orzechami włoskimi. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na muffinki dyniowe.

Spis treści

  • Deser z dynią. Prosty przepis na muffinki
  • Przepis na muffinki dyniowe
  • Jak zrobić muffinki dyniowe? Przygotowanie krok po kroku

Deser z dynią. Prosty przepis na muffinki

Dynia to królowa jesieni. Można z niej przygotować przeróżne dania i przetwory. Idealnie nadaje się także do ciast i deserów. Wystarczy poddusić ją do miękkości na patelni i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Taka dyniowa masa dodana do ciasta na muffinki sprawi, iż babeczki zyskają piękny pomarańczowy kolor, a także wspaniały aromat i wilgotne, miękkie wnętrze.

Muffinki dyniowe smakują pysznie zarówno same jak i z kremem czy lukrem. Ja proponuję ozdobić je delikatną, waniliową bitą śmietaną. To najprostszy i najszybszy do wykonania dodatek do muffinek. Warto posypać je także odrobiną posiekanych orzechów włoskich i oprószyć cynamonem.

Jak zrobić pyszne muffinki dyniowe? Zobacz w galerii.

Przepis na muffinki dyniowe

czas przygotowania: 20 minut + pieczenie ok. 20 minut
porcja na 12 muffinek,
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g obranej dyni,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka masła do smażenia.

Deser z dynią. Prosty przepis na muffinki

Dynia to królowa jesieni. Można z niej przygotować przeróżne dania i przetwory. Idealnie nadaje się także do ciast i deserów. Wystarczy poddusić ją do miękkości na patelni i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Taka dyniowa masa dodana do ciasta na muffinki sprawi, iż babeczki zyskają piękny pomarańczowy kolor, a także wspaniały aromat i wilgotne, miękkie wnętrze.

Muffinki dyniowe smakują pysznie zarówno same jak i z kremem czy lukrem. Ja proponuję ozdobić je delikatną, waniliową bitą śmietaną. To najprostszy i najszybszy do wykonania dodatek do muffinek. Warto posypać je także odrobiną posiekanych orzechów włoskich i oprószyć cynamonem.

Jak zrobić pyszne muffinki dyniowe? Zobacz w galerii.

Przepis na muffinki dyniowe

czas przygotowania: 20 minut + pieczenie ok. 20 minut
porcja na 12 muffinek,
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g obranej dyni,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka masła do smażenia.

Opcjonalnie do dekoracji:

  • 200 g śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • kilka posiekanych orzechów,
  • szczypta cynamonu do posypania.

Pyszne ciasto dyniowe. Idealny wypiek na jesień

Domowe i pyszne ciasto dyniowe z lukrem, to idealny przysmak na jesienne dni. Przygotujesz je gwałtownie i prosto, z dodatkiem purée z dyni. Proponuję doprawić wypiek korzennymi przyprawami i udekorować…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić muffinki dyniowe? Przygotowanie krok po kroku

  1. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną na kawałki i obraną dynię.
  2. Ustaw mały ogień i podsmażaj dynię ok. 5 minut, aż zmięknie.
  3. Przełóż dynię do miseczki, ostudź, a następnie zmiksuj blenderem lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  4. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier brązowy, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
  5. W drugim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z olejem i przestudzoną, zmiksowaną dynią.
  6. Przelej masę dyniową do suchych składników i wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę do foremek na muffinki, napełnij je do 3/4 wysokości.
  8. Piecz muffinki dyniowe ok. 20 minut w 170 stopniach.
  9. Upieczone wyjmij z foremek i wystudź.
  10. Możesz udekorować muffinki ubitą śmietaną z cukrem, a wierzch posypać posiekanymi orzechami i oprószyć cynamonem

.

Jesienne muffinki dyniowe z bitą śmietaną. Tak pyszne, iż ni...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału