Jesienne gofry z tym dodatkiem smakują lepiej niż szarlotka. Rodzina oszalała na ich punkcie

odzywianie.wprost.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Gofry Źródło: Freepik


Przepis na gofry w jesiennej odsłonie to teraz mój numer jeden wśród receptur na słodkie przysmaki. Dzięki niemu w kilka chwil przygotowuję istne delicje. Smakują lepiej niż niejedna szarlotka i nie wymagają wiele pracy. Czy można chcieć czegoś więcej?

Jesienne gofry to świetna propozycja nie tylko na deser, ale również śniadanie. Muszę przyznać, iż chętnie robię je o poranku. Te słodkie przysmaki poprawiają mi humor i dostarczają sporej dawki pozytywnej energii. Zresztą nie tylko ja jestem ich fanką. Znikają ze stołu szybciej niż świeże bułeczki. A smakołyki, które jakimś cudem nie padną łupem zagorzałych gofrożerców zawsze można spakować i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie. To znacznie zdrowsza opcja niż na przykład batoniki lub inne sklepowe „gotowce”.

Jak zrobić idealne gofry na jesień?

Przepis na gofry w jesiennej odsłonie zawiera jeden „sekretny” składnik, czyli jabłka. Dodanie owocu do ciasta na te słodkie wypieki sprawia, iż zyskują one znacznie bogatszy oraz ciekawszy smak. Są bardziej „mięsiste” i wilgotne, a poza tym obłędnie pyszne. jeżeli chcesz przygotować dietetyczną wersję tych smakołyków, zamień mąkę pszenną na orkiszową lub pełnoziarnistą. Możesz też śmiało ograniczyć ilość cukru albo go zastąpić. Do dosładzania gofrów i innych deserów doskonale nadaje się na przykład erytrytol. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi ma ponad 10 razy mniej kalorii niż cukier (100 gramów dostarcza zaledwie 20 kcal).

jjjjjjjjjj

Idź do oryginalnego materiału