Jesienna zdrowa miska – ciepły obiad w prostym wydaniu

codojedzenia.pl 3 dni temu

Moim ulubionym posiłkiem jest zdrowa miska, pełna kolorów, smaków i swobody. Mogę wrzucić do niej wszystko, co mam w lodówce (lub na co mam ochotę), usiąść w wygodnym fotelu i jeść widelcem, bez żadnego zamieszania. To takie proste, domowe jedzenie, które zawsze się udaje i można je przygotować w różnych kombinacjach. A najlepsze? Resztki trafiają do lunchboxa, a następnego dnia mam pyszny, zdrowy lunch do pracy.

Zdrowa miska – szybki i prosty pomysł na obiad

Ta zdrowa miska to jeden z moich ulubionych pomysłów na jesienny obiad, pełen koloru, prostoty i sezonowych warzyw. Marchewka, kapusta, mięso czy jakaś kasza zawsze znajdą się pod ręką. jeżeli akurat nie mam batatów, dodaję więcej warzyw jak brokuły, fasolę edamame albo to, co akurat mam w lodówce.

W tym właśnie tkwi cały koncept zdrowej miski. Można dodać do niej wszystko, co się lubi i co ma się pod ręką. Warto jednak pamiętać, żeby posiłek był zbalansowany. To danie powinno zawierać warzywa jako źródło witamin i minerałów, mięso lub ryby jako podstawowe źródło białka, a do tego kasza albo makaron. jeżeli ograniczacie węglowodany, spróbujcie ryżu z kalafiora. Też świetnie pasuje.

A może wersja bez mięsa? Proszę bardzo! Halloumi, tofu albo ciecierzyca też sprawdzą się idealnie. Ten posiłek naprawdę przyciąga wzrok, kolorowy, pełen faktur i aromatów. Ja od samego patrzenia mam ochotę złapać za miskę i zapaść się z nią w mój ulubiony fotel.

Zdrowe jedzenie nie musi być skomplikowane

nną zaletą zdrowej miski jest to, iż mogę ją przygotować dosłownie w kilka minut.
Bardzo często mam w domu jakieś mięso albo mrożonki, więc wystarczy je tylko odgrzać.
Ugotowanie pszenicy jadalnej zajmuje zaledwie 10 minut, a w tym czasie spokojnie zdążę zrobić surówkę z czerwonej kapusty.

Ten posiłek świetnie sprawdza się też wtedy, gdy chcę wykorzystać resztki z lodówki, oczywiście pod warunkiem, iż wszystko do siebie pasuje. A na koniec, żeby połączyć wszystkie smaki w całość, przygotowuję szybki dressing.
Składniki wrzucam do słoika, zakręcam i porządnie potrząsam. Do obiadu dodaję tylko tyle, ile potrzebuję, a resztę chowam do lodówki. Kocham taką domową kuchnię, prostą, smaczną i bez spędzania połowy dnia przy garnkach.

Zdrowa miska z kurczakiem i batatami

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 20 min 20 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

2 duże bataty

400 g fileta z kurczaka

250 g modrej kapusty

1 duża marchewka

150 g pszenicy jadalnej

Marynata do batatów

2 łyżki oliwy

½ łyżeczki granulowanego czosnku

½ łyżeczki granulowanej cebuli

1 łyżka papryka w proszku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

Marynata do kurczaka

2 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżki sosu sojowego

Dressing do surówki

2 czubate łyżki majonezu

1 łyżka francuskiej musztardy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól i czarny pieprz do smaku

Dressing do obiadu

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

sól do smaku

½ łyżeczki suszonych płatków chili

sczypta soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Odważyć pszenicę i ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu lekko przemieszać, aby odparowała.
  2. Przygotować marynaty do batatów i kurczaka, następnie wymieszać je w osobnych miskach.
  3. Filety z kurczaka zanurzyć w marynacie i dokładnie wymasować, aby dobrze przeszły przyprawami. Zrumienić na patelni.
  4. Bataty pokroić na kawałki, wymieszać z marynatą i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać podsmażonego kurczaka.
  5. Kapustę poszatkować, a marchewkę pokroić w cienkie paski. Wymieszać warzywa z dressingiem na bazie majonezu.
  6. Na koniec przygotować dressing do obiadu – wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zakręcić i mocno wstrząsnąć.
  7. Zaaranżować wszystkie składniki w misce i polać dressingiem. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

  1. Kurczaka usmażyć na patelni, bez wkładania do piekarnika.
  2. Modrą kapustę zastąpić dowolnym innym rodzajem kapusty.
  3. Pszenicę jadalną zastąpić bulgurem, kaszą gryczaną lub ryżem owsianym.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału