Jesienna tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i serem gorgonzola. Twoi goście będą zachwyceni

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na sylwestra i każdą inną imprezę sprawdzi się pyszna tarta z gruszkami, serem typu gorgonzola i orzechami włoskimi. To połączenie smaków z pewnością zachwyci twoich gości. Możesz podać ją na ciepło lub na zimno. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taką pyszną tartę na słono. Przekonaj się, jaka jest smaczna.

Przepis na tartę gruszkową z orzechami i serem

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 20 minut
Liczba porcji: dla 5 osób

Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego (duże opakowanie),
  • 3 gruszki,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Zobacz także: Chrupiące frytki z batatów. Najlepszy przepis na pyszną przekąskę

Jak zrobić tartę gruszkową z orzechami i serem?

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i odetnij kawałek dłuższego boku.
  3. Z uciętych kawałków ułóż brzegi ciasta, by były nieco grubsze.
  4. Widelcem odciśnij na brzegach ozdobny wzorek.
  5. Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na kawałki i ułóż na tarcie.
  6. Orzechy posiekaj i posyp nimi tartę.
  7. Na koniec pokrój ser pleśniowy w kostkę i połóż na tarcie.
  8. Wymieszaj jajko widelcem i posmaruj nim brzegi tarty.
  9. Posyp tartę ziołami prowansalskimi.
  10. Wstaw tartę do piekarnika i piecz ok. 20 minut.

Tarta na słono lub na słodko

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pyszny wypiek składa się ze spodu z cienkiego ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego i nadzienia, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono w wersji wytrawnej.

Popularne tarty francuskie to m.in.:

  • Tarta Tatin – ze słodkim nadzieniem jabłkowym z karmelem,
  • Tarta Bourdaloue – z gruszkami,
  • Tarta Tropézienne – z kremem budyniowo-maślanym.

Obecnie tarta stała się bardzo popularna na całym świecie. Jej przygotowanie jest szybkie, dość proste i uniwersalne tzn. można ją zrobić niemal w każdym smaku i z każdymi dodatkami.

Jednym z niezawodnych przepisów na pyszną tartę jest tarta z jabłkami na kruchym cieście, doprawiona cynamonem.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału