Przepis na tartę gruszkową z orzechami i serem
Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 20 minut
Liczba porcji: dla 5 osób
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego (duże opakowanie),
- 3 gruszki,
- 100 g sera gorgonzola,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Zobacz także: Chrupiące frytki z batatów. Najlepszy przepis na pyszną przekąskę
Jak zrobić tartę gruszkową z orzechami i serem?
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Ciasto francuskie rozłóż i odetnij kawałek dłuższego boku.
- Z uciętych kawałków ułóż brzegi ciasta, by były nieco grubsze.
- Widelcem odciśnij na brzegach ozdobny wzorek.
- Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na kawałki i ułóż na tarcie.
- Orzechy posiekaj i posyp nimi tartę.
- Na koniec pokrój ser pleśniowy w kostkę i połóż na tarcie.
- Wymieszaj jajko widelcem i posmaruj nim brzegi tarty.
- Posyp tartę ziołami prowansalskimi.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Tarta na słono lub na słodko
Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pyszny wypiek składa się ze spodu z cienkiego ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego i nadzienia, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono w wersji wytrawnej.
Popularne tarty francuskie to m.in.:
- Tarta Tatin – ze słodkim nadzieniem jabłkowym z karmelem,
- Tarta Bourdaloue – z gruszkami,
- Tarta Tropézienne – z kremem budyniowo-maślanym.
Obecnie tarta stała się bardzo popularna na całym świecie. Jej przygotowanie jest szybkie, dość proste i uniwersalne tzn. można ją zrobić niemal w każdym smaku i z każdymi dodatkami.
Jednym z niezawodnych przepisów na pyszną tartę jest tarta z jabłkami na kruchym cieście, doprawiona cynamonem.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: