Wśród warzyw królują: buraki, botwina, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, fasola, por, czerwona cykoria, rzepa, cebula szalotka, seler, seler korzeniowy, szpinak oraz dynia – symbol jesieni, doskonała zarówno do zup, jak i wypieków.
Z wilgotnych leśnych zakątków można zebrać także grzyby, w tym królewskie borowiki, a także gołąbki i rydze, które w październiku pojawiają się najobficiej.
[foto:7711961]
Jesień to również czas pełen owocowych smaków. Na straganach królują gruszki i jabłka – bogate w sole mineralne i witaminy, wspierające odporność i dobre samopoczucie.
[foto:7711957]
W październikowym koszyku znajdziemy także egzotyczne nuty: kiwi, granaty, owoce kaki, mandarynki i pomarańcze, które dodadzą energii w coraz chłodniejsze dni.






![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)





