Jemy w Łodzi Pizza Fest – lista uczestników!
Mamy dla was 40 wyjątkowych, festiwalowych pizz. Od dziś można już planować festiwalową trasę – ruszamy w piątek i przez dziesięć dni nie jemy nic innego.
Już w piątek (28 stycznia) rozpoczyna się szósta edycja Jemy w Łodzi Food Fest 2022. Wydarzenie organizujemy jak zwykle z Łódzkim Centrum Wydarzeń, w tym roku partneruje nam Bidfood Farutex i po raz pierwszy marka Pepsi MAX. Lokale jak zwykle stanęły na wysokości zadania. Będą pizze rzymskie, neapolitańskie, smażone, na cieście orkiszowym czy arabskim chlebku. A co na wierzchu? Udziec barani, wołowina bulgogi, przegrzebki na palonym maśle, własnej produkcji pastrami, jagnięcina, japoński brzuch chashu, burrata wypełniona bazyliowym pesto, kiszona kapusta czy ser z tartych nerkowców. Dłużej nie trzymamy was w niepewności – oto 40 festiwalowych pizz. Wszystkie dostępne w lokalach, większość również w dostawie. A już jutro dowiecie się wszystkiego o wydarzeniach towarzyszących.
Mapa festiwalowych lokali:
Agrafka (Piotrkowska 90)
Pizza góralska – udziec barani, ser wędzony, sos pomidorowy, czosnek, ogórek kiszony, szczypior , cebula karmelizowana
Cena: 35 zł
Pizza Alla ratatouille – wegańska mozzarella, marynowana papryka, cukinia, pomidor, pieczarki, sos pomidorowy, oregano, bazylia
Cena: 29 zł
Dostawa: Glodny.pl, Wolt
Al Dente Pasta&Prosecco Bar (Manufaktura)
Pizza festiwalowa – sos pomidorowy, mozzarella di bufala DOP, kozi ser, speck, figa
Cena: 37 zł
Dostawa: tel. 42 630 88 11
Bawełna (Manufaktura)
Pizza Włoska Klasyka – sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, rukola, bresaola, pomidor cherry, mozzarella di bufala
Cena: 45 zł
Dostawa: www.bawelna.lodzdelivery.pl lub tel. 42 6 333 444
Boska Włoska (Poli Gojawiczyńskiej 22)
Pizza z krewetkami – sos pomidorowy, mozzarella fior di late, krewetki, czosnek, papryczka chilli, pomidorki koktajlowe, sos winno-maślany z pietruszką, rukola
Cena: 42 zł
Dostawa: tel. 42 307 07 07 lub www.boskawloska.com.pl
Breadnia (Piotrkowska 86)
Pizza Chicago deep dish – salsa pomidorowa, 2x ser cheddar, pastrami, pikle w miodzie i dymie, cebulka duszona w ciemnym piwie, szczypior
Cena: 39 zł
Dostawa: tel. 503 551 519
Da Vella (Inflancka 6)
Pizza Fritta Vege (pizza smażona) – kiszona kapusta podsmażana z cebulą na białym winie, sos grzybowy na śmietanie roślinnej (pieczarki, podgrzybki, kurki), pasta truflowa
Cena: 28 zł
Pizza Cozza (z zawartością alkoholu) – sos śmietanowo-grzybowy (pieczarki, podgrzybki, kurki), mozarella fior di late, mule z czosnkiem na oliwie duszone w białym winie, sambuca, natka pietruszki
Cena: 58 zł
Dostawa: tel. 42 239 47 47, www.davella.pl
Drukarnia (OFF Piotrkowska)
Pizza z grzybami – ciasto klasyczne, sos śmietanowy, mozzarella, leśne grzyby, ocet balsamiczny, ser feta, świeży tymianek, płatki chili, suszona żurawina
Cena: 38 zł
Zamówienia z dostawą: Uber Eats
Dzielna 43 (Narutowicza 43)
Pizza festiwalowa – sos z pomidorów San Marzano, czosnek, oregano, oliwa, bazylia, burrata wypełniona zielonym pesto, która po przekrojeniu wybuchnie niczym wulkan
Cena: 38 zł
Dostawa: tel. 571 309 002 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Pizza Farina Bianco – sos pomidorowy, mozzarella, kurczak garam masala, kukurydza, por, orzechy pini, ogórek konserwowy, cebulka prażona
Cena: 49,99 zł (40 cm)
Dostawa: tel. 601 700 715 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Pizza Fatstrami – ciasto do pizzy fermentowane 48 h, sos pomidorowy, pastrami domowe, sos Mornay
Cena: 35 zł
Dostawa: glodny.pl, z odbiorem własnym tel. 880 832 509
Forno Nero (Piotrkowska 79)
Pizza Bianca Tartufo con salsiccia – kwaśna śmietana, mozzarella fior di latte, salsiccia, zielony pieprz mielony, pecorino romano, pasta truflowa, świeża bazylia
Cena: 44 zł
Pizza Bianca Tartufo con zucchine (pizza wegańska) – wegańska kwaśna śmietana, wegańska mozzarella, wegańskie mascarpone, cukinia grillowana, zielony świeży pieprz mielony, pasta truflowa
Cena: 40 zł
Gęsi Puch (Stefanowskiego 17)
Pizza Gęsi Puch – wędzona pierś z kaczki, sos pomidorowy, marynowany karczoch, kapary, mozzarella, gorgonzola, świeży młody szpinak
Cena: 46 zł
Dostawa: tel. 509 306 888 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Hamra (Piotrkowska 89)
Pizza Hamra – chlebek libański, sos daktylowy, jagnięcina, libańskie pikle, czerwona cebula, mix serów, grillowany bakłażan, chilli
Cena: 34 zł
Pizza Hamra Wege – sos daktylowy, wędzone tofu, tofu klasyczne, czerwona cebula, papryka, oliwki, kapary, libańskie pikle
Cena: 34 zł
Dostawa: tel. 791 798 063 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Hyyper (Pabianice, ul. Zamkowa 31, Ksawerów, ul. Pocztowa 1)
Pizza Sweet & Hot – szynka parmeńska, ricotta, papryczki jalapeno
Cena: 34 zł
Dostawa: hyyper.pl (zakładka pizza sezonowa), telefonicznie: 606 114 362 (Pabianice, ul. Zamkowa 31) i 509 526 362 (Ksawerów, ul. Pocztowa 1)
Komediowa (Piotrkowska 12)
Pizza Guanciale – crème fraîche, mozzarella, emilgrana, guanciale, kozi ser, winogrono
Cena: 43 zł
Dostawa: Uber Eats, Pyszne.pl, Glovo, telefonicznie z odbiorem własnym – tel. 791 634 114
Kzrywe szklanki (Próchnika 53)
Pizza Chashu – brzuch chashu, wakame, bonito, oliwa z yuzu
Cena: 38 zł
Dostawa: pizzalovers.com.pl, Uber Eats, Glovo, Pyszne.pl
La mia Fabbrica (Monopolis)
Francesca – mozzarella fior di latte, pesto z liści rzodkiewki, żółte pomidorki cherry, mikro groszek, szynka parmeńska, domowy ser straciatella
Cena: 49 zł
Dostawa: 603 727 374 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Mąka i wino (Ossowskiego 7)
Pizza Curry chicken: curry, kurczak, papryka, szpinak, pomidorki koktajlowe
Cena: 32 zł
Dostawa: 532 782 515
Oliviarnia (Rzgowska 198)
Pizza Oliviarnia -chrupiące ciasto, sos z pomidorów pelati, mozzarella, soczysta szarpana wołowina marynowana w ziołach z truflami, mango, płatki migdałów, mascarpone, mięta
Cena: 45zł
Dostawa: tel. 570 777 702
Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)
Pizza Sezamkowa 120 – sos sezamowy, mozzarella di bufala, glony wakame w sosie sojowym, przegrzebki na palonym maśle, wędzony łosoś, oliwa szczypiorkowa, olej chili, prażony sezam
Cena: 43 zł
Dostawa: 502 855 779 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Peperoncini (Rokicińska 228/230)
Zimowa pizza Inverno – biały sos i rozmaryn, mozzarella, guanciale, por, czerwona cebula, ser taleggio, aromatyczny czerwony pieprz
Cena: 36 zł
Dostawa: tel. 42 212 27 55 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Pizza Garage (Piotrkowsk 217)
Pizza Vino di Pera – crème fraîche, mozzarella, gorgonzola DOP, mascarpone, szpinak, gruszki w grzanym winie, orzechy włoskie, płatki chilli
Cena: 35zł
Dostawa: tel. 577 533 855, Pyszne.pl
PizzaNova (Piotrkowska 78, Wyszyńskiego 13)
Azja Twist – sos pelati, mozzarella, kurczak marynowany w sosie sojowym, marynowane pędy bambusa, groszek ptysiowy w oleju sezamowym, szczypiorek
Azja Twist Wegański – sos pelati, wegańska mozzarella, tofu marynowane w sosie sojowym, marynowane pędy bambusa, groszek ptysiowy w oleju sezamowym, szczypiorek
Cena: 29 zł
Dostawa: https://www.pizzanova.com.pl/zamow, telefonicznie 517 873 461 (Piotrkowska 78),
514 104 561 (Retkinia, Wyszyńskiego 13)
Pizzeria Osiedlowa (Broniewskiego 16, Zakładowa 84)
Pizza – sos śmietanowy na bazie crème fraîche, mozzarella fior di latte, brokuły neapolitańskie friarielli, włoska kiełbasa salsiccia
Cena 36 zł
Dostawa: www.pizzeriaosiedlowa.pl lub pod numerami: tel. 690 512 997 (Łódź Chojny – Broniewskiego 16) i tel. 505 293 997 (Łódź Olechów – Zakładowa 84)
SANPI pizza&prosecco (Rąbień, Słowiańska 47)
Pizza w stylu neapolitańskim Burrata Con Tartufo – sos z pomidorów pelati, pasta truflowa, grana padano, salami Napoli, burrata, oliwa z oliwek, świeża bazylia
Cena pizzy: 39 zł
Dostawa: tel. 797 081 600 lub online www.sanpipizza.pl
Spółdzielnia (OFF Piotrkowska)
Bulgogi pizza – sos korean bbq (sezam, sos sojowy, czosnek, pomidory, cebula), mozzarella, ricotta
wołowina bulgogi, kimchi, czerwona cebula, kremowy sos miso, cebula dymka
Cena: 39 zł
Dostawa: tel. 786 258 555 (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)
Vegański flatbread – pieczona kapusta w orzechowym sosie, konfitowane pomidorki i marynowana cebulka w sumaku, ser z tartych nerkowców
Cena: 35 zł
Dostawa: Uber Eats, szwalniakuchniaidesery.pl, tel. 603036113
Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)
Pizza festiwalowa – sos pomidorowy, mozzarella, marynowany burak, marynowana polędwica wieprzowa, konfitura z czerwonej cebuli, cebulka prażona, papryka, mascarpone. Pizza dostępna w dwóch wariantach: z jalapeno albo rukolą.
Cena: 35 zł
Dostawa: tel. 42 630 88 22, 42 630 88 98
Toskania (Piotrkowska 102)
Pizza Porchetta di Bosco – mozzarella fior di latte, porchetta, grzyby leśne marynowane w czosnku, oliwa tymiankowa
Cena: 31 zł
Dostawa: tel. 42 634 01 19
Trattoria Bandiera (Familijna 26)
Mortadela e radicchio – sos na bazie pomidorów pelati D.O.P, mozzarella, konfitura z czerwonej cebuli, mortadela z pistacjami, taleggio, radicchio, rukola
Cena: 34,90 zł
Dostawa: www.Trattoria-lodz.pl, 578 586 928
Tutti Santi (Piotrkowska 295 – Ogrody Geyera)
Pizza Patate e Funghi – młode ziemniaki, kurki, cebula, rozmaryn, szczypiorek, oliwa czosnkowa
Cena: 40,50 zł
Pizza Santa Clara – burrata, długo dojrzewającą włoska szynka prosciutto crudo, pomidorki koktajlowe, rukola, krem balsamiczny
Cena: 43,50 zł
Dostawa: tuttisanti.pl (odbiór zamówień we własnym zakresie)
Umamitu (Piotrkowska 122)
Trocheniepicka ale za to pyszna! – placek szpinakowo-pszenny, sos pomidorowy z chilli, imbirem, czosnkiem i octem ryżowym, wegańskie mięsko mielone z czarną fasolą w chilli oraz czarnym grubo mielonym pieprzem, wegański cheddar, wegańskie aioli, cienki szczypiorek
Cena: 22 zł
Dostawa: 574 021 180, www.PAPUVEGE.pl, Wolt
Zielona Górka (Pabianice, Zielona 8)
Lagun – Pizza Ripieno smażona w głębokim oleju – ricotta, biała mozzarella, świeża bazylia, Pecorino Romano, bazylia, oliwa EVO, salami lub suszony pomidor (w wersji wegetariańskiej)
Cena: 35 zł
Dostawa: tel. 539 999 954 lub 664 499 998
Zjadliwości (Piotrkowska 102a)
– ciasto orkiszowe z makiem, sos buraczano-cebulowy, buraki marynowane z tymiankiem, jogurt kokosowy z tahini, karmelizowana skórka z cytryny, granat, rukola, sezam, oliwa
Cena: 30 zł
Dostawa: 795 247 027
– pizza wegańskie