Jemy w Łodzi FOOD FEST „Ziemniaczki” – wydarzenia towarzyszące

jemywlodzi.pl 17 godzin temu

Warsztaty kulinarne, spotkanie klubu kolacyjnego czy piknik z ogniskiem na pożegnanie lata, to tylko część atrakcji jakie czekają na was przy okazji nadchodzącego JwŁ Food Fest 2025.

Wielkimi krokami zbliża się nasz największy wrześniowy festiwal – JwŁ Food Fest 2025, który co roku przybiera inną formę. Tym razem będziemy ucztować pod hasłem „Ziemniaczki”. Zanim jednak zdradzimy wam uczestników festiwalu i ich specjalne dania, skupimy się na wydarzeniach towarzyszących. W końcu to festiwal, na który zawsze przygotowujemy najwięcej dodatkowych atrakcji. Tak więc nie obawiajcie się nudy we wrześniu. Mamy dla was kulinarne warsztaty, kolacje, wyzwanie ostrości, spacer po Łodzi i wiele więcej. Przeglądajcie i rezerwujcie miejsca, bo rozchodzą się jak ciepłe bułeczki!

Ziemniaki na słodko? Pop’up w Cocoart’s i słodkie zwiedzanie Łodzi

Daria i Adam Marszałkowie z Cocoart’s kochają kulinarne wyzwania. Robili już słodką pizzę, burgery i pierogi, a tym razem zmierzą się z ziemniakiem. Przez dwa festiwalowe weekendy na gości będą czekały dwa wyjątkowe desery – przerośnięte ziemniaczki z czekoladowym nadzieniem i „frytki z ketchupem” oczywiście również w deserowej wersji. Kiedy? 13-14 i 20-21 września od 10.00 do 19.00 w Cocoart’s przy Okopowej 111 (wydarzenie otwarte).

Cocoart’s
Just Łódź – Justyna Tomaszewska

Spacer po Łodzi z Justyną Tomaszewską (justlodz.pl), to już obowiązkowy punkt Food Festu. Kochamy Łódź i kochamy jedzenie, a dzięki kulinarnym spacerom udało się połączyć obydwie te pasje. Justyna tym razem odkryje przed nami Imperium Scheiblerów. W sobotę 13 września spotkamy się przy zabytkowej elektrowni Karola Scheiblera w Fuzji (Milionowa 6a). Będą opowieści o rodzinie Scheiblerów, robotnikach i życiu w famułach. Zahaczymy też o Piotrkowską, a nasz spacer zwieńczymy słodkim poczęstunkiem w Bułkę przez Bibułkę. Wydarzenie biletowane (kliknij tutaj!).

Warsztaty kawowe i kulinarne

Chcecie udoskonalić swoje umiejętności parzenia kawy, a może dopiero zaczynacie swoją kawową przygodę? Zapraszamy was do Instytutu Kawy, gdzie motywem przewodnim warsztatów będzie domowa kawiarka. Sami wypalicie swoją kawę, a ekipa Instytutu nie tylko nauczy was ją przygotowywać jak profesjonaliści, ale odpowie też na wszystkie dookoła kawowe pytania. Kiedy? W poniedziałek 15 września. Wydarzenie biletowane (klinij tutaj!).

Instytut Kawy
Lavash

Kto nie kocha gruzińskiej kuchni? Tym razem będziemy nie tylko jeść, ale też samodzielnie gotować. W programie gruzińskie bliny ziemniaczane i chinkali, oczywiście z ziemniaczanym nadzieniem. Spotkanie poprowadzi niezastąpiony Arshak Stepanyan z restauracji Lavash. Goście mogą też liczyć na poczęstunek kieliszkiem gruzińskiego wina, a po ukończeniu warsztatów otrzymają certyfikat potwierdzający nowe umiejętności. Kiedy? We wtorek 16 września. Wydarzenie biletowane (kliknij tutaj!).

Klub Kolacyjny w Takim Panu Pstrągu i wyzwanie ostrości z Gryfusem

Na ile sposobów można podać ziemniaki? Nieskończenie wiele – udowodni nam to Przemysław Wieloch, jeden z najlepszych łódzkich szefów kuchni, który równie dobrze czuje się w fine dinningu, jak i niezobowiązującej formule bistro. Podczas kolacji spróbujecie ziemniaka w 11 odsłonach, ale całe menu jak zwykle pozostaje niespodzianką. jeżeli jeszcze nie byliście na spotkaniu Klubu Kolacyjnego JwŁ, to wiedzcie, iż nie jest to zwykła kolacja degustacyjna. Usiądziemy przy wspólnym stole, dzielimy się jedzeniem i opowieściami o kuchni, zwyczajach i tradycjach. Jest swobodnie i rodzinnie!
Kiedy? W środę 17 września. Wydarzenie biletowane (kliknij tutaj!).

Klub Kolacyjny w Takim Panu Pstrągu

Coś dla fanów jedzeniowej adrenaliny. To najostrzejszy konkurs w Łodzi, w którym kubki smakowe płoną, a tylko najtwardsi wytrwają do końca! Nasz festiwalowy partner – ekipa browaru Gryfus, są specami w przygotowaniu tego wyzwania! Czekamy na 10 śmiałków, którzy są gotowi zmierzyć się z kolejnymi piekielnymi rundami. Każda z nich będzie coraz trudniejsza, aż do absolutnej chili-apokalipsy! Jak będzie przebiegało wyzwanie? Najpierw rundy z paprykami, od „niewinnej” pepperoni, przez jalapeño, habanero i jolokię, aż po legendarną Carolinę Reaper! Dalej paprykarz na ostro – szczeciński klasyk w wersji hardcore, a w finale zrazy ziemniaczane na ostro oblane ognistym sosem i posypane suszem z najbardziej piekielnych papryk.
Zasady są proste: Jesz → wytrzymujesz → wchodzisz do następnej rundy. Odpadasz, jeżeli nie dasz rady. Zwycięzca może być tylko jeden! A żeby ugasić ogień… tego dnia na kranach w Reberni zagoszczą najlepsze piwa z Browaru Gryfus – idealne towarzystwo do piekielnie ostrego wieczoru. Kiedy? W sobotę 20 września o godz. 20.00 w restauracji Rebernia na rynku Manufaktury. Zapisy (kliknij tutaj!).

Warsztaty robienia eko toreb i festiwalowe gadżety!

Bawełniany worek czy torba to świetna opcja na prezent lub na codzienne zakupy, a jeszcze lepsza, jeżeli samodzielnie je ozdobimy. Agnieszka Bohdanowicz poprowadzi dla nas ekologiczne warsztaty, podczas których przeniesiemy na bawełnę wzory dzięki olejku lawendowego. Na spotkaniu będzie czekało na was mnóstwo gastro wzorów (również te z naszych festiwali kulinarnych), na miejscu każdy ozdobi dwie rzeczy (do wyboru torba, workoplecak czy woreczek na pieczywo), a co ważne – pozna technikę transferu wzorów, którą będzie mógł samodzielnie wykorzystywać. Kiedy? W czwartek 18 września w restauracji Ramki. Wydarzenie biletowane (kliknij tutaj!).

Warsztaty nadruku lawendą
Plakat kolekcjonerski

Przy takim festiwalu nie mogło zabraknąć foodiesowych gadżetów! W tym roku będziemy miały dla was kolekcjonerski plakat z grafiką autorstwa Daniela „Goudy” Tworskiego, ale też worko-plecaki i woreczki na ziemniaki z festiwalowym printem. Plakaty już dorwiecie w naszym sklepie (tutaj!), a worki dołączą do nich już niebawem. Koniecznie dołączcie do naszego wydarzenia na Facebooku, gdzie wraz ze startem festiwalu pojawi się konkurs z nagrodami.

Zakończenie wakacji na pikniku w Tworzyjankach

Na koniec wszystkich pysznych wydarzeń i finał festiwalu, w weekend 20-21 września w swoje sielskie klimaty zaprosi nas Stary Folwark Tworzyjanki. Ostatni dzień lata będziemy świętować na świeżym powietrzu podczas Tworzyjańskiego pikniku. Co w programie? Warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, ognisko, przejażdżki końmi po okolicy i oczywiście ziemniaczane specjały, w tym ziemniaczki z ogniska z różnymi okrasami. Szczegółowy plan wydarzenia opublikujemy już niedługo.

Piknik w Tworzyjankach

Konkurs dla Szefów Kuchni – wygraj promocję swojej restauracji na Jemy w Łodzi!

Konkursy dla festiwalowych gości to stały punkt naszego programu, ale w tym roku dorzucamy coś dla gastronomii. Konkurs wiedzy o ziemniaczkach dla łódzkich szefów kuchni – Potato Master 2025!
Jakie są zasady? Przyjmujemy zgłoszenia chętnych szefów kuchni łódzkich restauracji, do których przyjedziemy nagrać quiz szybkich odpowiedzi dookoła ziemniaków. Zwycięzca otrzyma tytuł Potato Master 2025, a jego restaurację pokażemy na naszym portalu! Chcesz wziąć udział w konkursie? Skontaktuj się z nami przez [email protected] do 12 września.

Idź do oryginalnego materiału