Jemy w Łodzi FOOD FEST – wydarzenia towarzyszące

jemywlodzi.pl 1 rok temu

Degustacje, gastro wycieczki, warsztaty serowarskie, słodkie pożegnanie lata czy spotkanie Klubu Kolacyjnego z łódzką kuchnią w roli głównej. We wrześniowym kalendarzu JwŁ nie ma miejsca na nudę!

Nasz największy kulinarny festiwal startuje 15. września i potrwa 10 dni. W tym roku razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, firmą Rossmann, Bidfood Farutex i Fuzją zaprosimy was na dania inspirowane łódzką kuchnią czterech kultur, a będzie ich ponad 20.
Oprócz festiwalowych specjałów zaserwujemy wam ekstra wydarzenia towarzyszące, więc lepiej dobrze rozplanujcie sobie ten gastro-tour. Żeby ułatwić wam to zadanie, już dziś zdradzimy jakich atrakcji możecie się spodziewać. Wyciągajcie kalendarze i kupujcie bilety, bo rozchodzą się jak świeże bułeczki!

Degustujemy i spacerujemy

Pierwsze wydarzenie odbędzie się w dniu rozpoczęcia festiwalu, w piątek 15. września. Zaprosimy was wtedy do Alembika. Jest to miejsce kojarzone z whisky, ale znają się tu również na innych alkoholach i koktajlach. Tym razem pokażą wam wyjątkowe, jakościowe trunki, które produkuje się w Polsce. Wódki, nalewki, okowity i polski gin – taki repertuar na wieczór przygotowali dla was Krystian Jaronicki, właściciel destylarni Silesia Distillery i Marcin Młodożeniec z portalu 40procent.pl, którzy poprowadzą całe spotkanie.

Natomiast w poniedziałek 18. września poprowadzi nas Justyna Tomaszewska – łódzka przewodniczka, która o naszym mieście wie (prawie) wszystko. W których kamienicach kryły się najbardziej znane łódzkie restauracje, gdzie można było kupić cukry deserowe, a dokąd chodziło się na ostrygi i homary? Tego wszystkiego dowiecie się na naszym czterokulturowym kulinarnym spacerze po Piotrkowskiej. Naszą wycieczkę zakończymy wspólnym posiłkiem w restauracji Komediowa, gdzie Szef kuchni Arkadiusz Dranicki przygotuje dla nas specjalne łódzkie danie.

Wnętrza Fuzji na każdą okazję – od pracy do zabawy

Wśród wszystkich wydarzeń festiwalowych nie zapominamy też o ludziach z branży. Specjalnie dla nas łódzcy specjaliści od księgowości, kadr, prawa i podatków – Grupa Uni-Lex przygotowała dedykowane szkolenie, na którym poruszą tematy związane m.in. z prowadzeniem polityki kadrowej w restauracji, bezpieczeństwie danych, podatkach czy księgowości. Co ważne, to wy sami zadecydujecie o tematyce spotkania! Czekamy na pytania od ludzi z branży – na wszystkie odpowiemy podczas szkolenia, które odbędzie się we wtorek 19. września w nowym koncepcie biznesowym – CitySpace Fuzja. Przestrzeń ta zlokalizowana jest w murach dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera.

Do Fuzji wrócimy znów 22. września, tym razem pracę odłożymy na bok, a zajmiemy się tym co najprzyjemniejsze – czyli wino, jedzenie i muzyka. Niepowtarzalne wnętrze zabytkowej kotłowni w Fuzji rozjaśnią subtelne świece i girlandy, goście zaś powrócą na chwilę do wakacyjnego klimatu. Tego wieczoru tematem win zajmie się ekipa Muchy w kieliszku, a spotkanie poprowadzi dobrze nam znany Przemysław Tumiłowicz. To będzie niezobowiązujący wieczór przy winie, z przyjaciółmi, rozmowami i muzyką na żywo. Nie jesteście znawcami win? Nic nie szkodzi, to spotkanie idealne na początek winnej przygody.

Słodkie pożegnanie lata i wycieczka do winnicy

Sobota 23. września zaowocuje aż dwoma wyjątkowymi wydarzeniami. Skoro przy owocach jesteśmy zaczniemy od winogron i tego co z nich najlepsze – wina! Zabierzemy was na wycieczkę do malowniczej winnicy domu Jantoń położonej zaledwie 20 km od Łodzi (transport też ogarniemy!). Zobaczymy winnicę, posłuchamy o historii jej powstania i produkcji wina i oczywiście spróbujemy tutejszych win. Wszystko zaczęło się tu od rodzinnego hobby, dziś możemy spróbować ich win nagradzanych na licznych konkursach w Polsce i za granicą. Na tym nie koniec – zwiedzimy również rodzinną kolekcję powozów – największą w Polsce!

Tego samego dnia razem z MILKiem i Asią Banad zaprosimy was na słodkie pożegnanie lata – a jak wiecie, ta ekipa potrafi w słodkie! Będą lodowe desery inspirowane tradycyjnymi słodkościami kuchni polskiej, żydowskiej i niemieckiej. Dodatkowo w czasie pop-up pojawi się specjalny smak lodów włoskich inspirowanych ukraińską chałwą na domowej paście sezamowej i karmelu. Start od 12.00 do wyczerpania słodkich zapasów!

Kolacja w lesie, kolacja w mieście

Idealna niedziela by nie istniała, gdyby nie nasze spotkanie w Przystanku Czekaj. 24 września spotkamy się w sielskim klimacie miejsca stworzonego przez Kasię i Igora Jankowskich (m.in. autorów Łódź Smakuje). Nasze spotkanie rozpocznie się od warsztatów sera korycińskiego, drugą atrakcją będzie wędzarnia i wspólny posiłek z przygotowanych w niej pstrągów i serów. Na deser wspólne pieczenie domowych bułeczek drożdżowych z owocami i kruszonką. Wszystko to zjemy na świeżym powietrzu w środku lasu, a jeżeli temperatura nam na to nie pozwoli, schowamy się do szklanego domku. Na uczestników będzie czekał dodatkowy prezent.

Druga kolacja odbędzie się we wtorek 26. września w restauracji Ramki, gdzie szef kuchni Norbert Szefer wraz z Szefem kuchni restauracji Powidok – Kamilem Skrok – zgotują nam czterokulturową ucztę na cztery ręce. Zgodnie z tematyką festiwalu, dania inspirowane będą kuchnią polską, niemiecką, żydowską i wschodnią. Tak jak podczas wszystkich spotkań Klubu Kolacyjnego JwŁ, tak i w tym wypadku będziemy dzielić się jedzeniem i rozmawiać o nim w swobodnej, przyjacielskiej atmosferze. Gwarantujemy – nikt nie wyjdzie stąd głodny!

Jak to uchwycić?

Jeśli lubicie odwiedzać restauracje i opowiadać o swoich kulinarnych doświadczeniach, to mamy dla was coś ekstra! Warsztaty z tworzenia apetycznego video telefonem, które poprowadzi mistrzowski duet – Alicja i Kuba ze Studia KUSZ. To duet kreatywny, tworzący wizualny kontent kulinarny. Na co dzień pracują wśród jedzenia, piszą o nim i prywatnie się nim zachwycają. Z Alicją i Kubą dowiecie się jak najlepiej ukazywać jedzenie, a przekażą wam to w bardzo przystępny i interesujący sposób. Skusiliśmy was? Rezerwujcie sobie środę 27 września, start o 17.00. > Kup bilet.

Idź do oryginalnego materiału