Jedzenie w sztuce. Wystawa w Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie

gazetatrybunalska.info 1 miesiąc temu

Co można robić na krakowskim Podgórzu, gdy żar z nieba staje się nie do zniesienia? Można schronić się pod chłodnym, betonowym skrzydłem galerii MOCAK przy ul. Lipowej 4.

Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie kontynuuję prezentację wystaw poświęconych fundamentalnym tematom dotyczących współczesności. Najnowsza ekspozycja nosi tytuł “Jedzenie w sztuce” i jest kontynuacją wcześniejszych wydarzeń, które poświęcone były m. in. historii, ekonomii, medycynie, naturze, sztuce i in.

Kuratorki wystawy: Maria Anna Potocka i Martyna Sobczyk stanęły przed trudnym zadaniem wybrania najbardziej sugestywnych dzieł z niezliczonej ilości prac poświęconych tematowi pokarmu i jego konsumpcji.

Jedzenie to zaspokajanie potrzeby fizjologicznej, znajdującej się u podstaw piramidy Maslowa – czytamy w katalogu wystawy – a równolegle – szeregu innych, wyższych potrzeb, psychicznych i społecznych, takich jak poczucie przynależności czy bezpieczeństwa. Pokarm jako nieodzowny warunek przetrwania ukształtował naszą cywilizację. Był zapłatą za pracę, a jego zdobywanie – motorem postępu. Jego poszukiwanie inicjowało wędrówki ludności i tym samym odkrywanie świata. Jego brak bywał zarzewiem konfliktów, przyczyniał się do zamieszek i rozlewu krwi. Jedzenie do dziś towarzyszy rytuałom i obrzędom, jest fundamentem każdej wspólnoty, kultury i religii.

Historycznie wygląda to tak, iż w przeważającej ilości prace plastyczne są albo w całości poświęcone pożywieniu (przykłady: Peter Binoit “Jedzenie, owoce i szklanki na stole”, Paul Cézanne “Koszyk z jabłkami”, lub stanowi ono istotny lub uzupełniający element kompozycji twórczej (przykłady: Peter Paul Rubens “Faun i nimfa”, Leonardo da Vinci “Ostatnia wieczerza”). Nie ma się temu co dziwić, gdyż pożywienie jest oprócz tlenu, wody, światła słonecznego nieodłącznym składnikiem funkcjonowania organizmów żywych. Ale tylko człowiek potrafił wynieść składniki spożywcze na piedestał sztuki – nie tylko kulinarnej.

Na wystawie obejrzeć można prace 66 twórców eksplorujących tak różnorodne formy wyrazu jak: malarstwo sztalugowe, fotografia, video, rzeźba i instalacja. Różnorodność form i tematów sprawia, iż cieszy się ona znacznym zainteresowaniem zwiedzających. Mimo to, wychodząc z przybytku sztuki głód wrażeń nie zostaje zaspokojony. Nawet, jeżeli na deser, odwiedziło się muzealną księgarnię z często wyjątkowymi albumami i książkami.

Otwarcie prezentacji nastąpiło 12.04. br. a zgromadzone dzieła będą dostępne do 16.03.2025 r. autorzy prac: Jonathan Baldock, Krzysztof M. Bednarski, Marcin Berdyszak, Alicja Biała, Małgorzata Blamowska, Jonathan Blaustein, Rafał Bujnowski, Jan Cybis, Josef Dabernig, Oskar Dawicki, Wojciech Doroszuk, Marian Drew, Nezaket Ekici & Shahar Marcus, Valie Export, Lucia Fainzilber, Itamar Gilboa, Władysław Hasior, Carsten Höller, Mella Jaarsma, Marek Janiak (Łódź Kaliska), Aleksander Janicki, Khaled Jarrar, Zhanna Kadyrova, Koji Kamoji, Marek Kijewski, Olga Kisseleva, Karolina Konopka, Jerzy Kosałka, Berenika Kowalska-Dybko, Paweł Kowalewski, Grzegorz Kozera, Alicja Kozłowska, Anna Królikiewicz, Jørgen Leth & Ole John, Andrew Leventis, Natalia LL, Sarah Lucas, Marcin Maciejowski, Shahar Marcus, Małgorzata Markiewicz, Gordon Matta-Clark, Marek Mazanowski, Artur Nacht-Samborski, Adi Nes, Jerzy Nowosielski, Elia Nurvista, Dominika Olszowy, Anna Ostoya, Włodzimierz Pawlak, Anna Przybyło, Michael Rakowitz, Martha Rosler, Rebecca Rütten, Jadwiga Sawicka, Carolee Schneemann, Yinka Shonibare, Justyna Smoleń, Wojciech Ireneusz Sobczyk, Daniel Spoerri, Eduardo Srur, Łukasz Stokłosa, Janina Turek, Andrzej Wasilewski, Erwin Wurm, Agata Zbylut.

→ (mb)

2.08.2024

• zdjęcie tytułowe: zwiedzający na tle cyklu fotografii „Sztuka konsumpcyjna” Natalii LL z 1972 roku, foto: Mariusz Baryła / Gazeta Trybunalska

• zobacz także: > “Sztuka. MOCAK – pulsujące serce Krakowa”

• więcej o wystawach: > tutaj

Idź do oryginalnego materiału